window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Патриарх Неофит отдаде почит пред мощите на Кирил и Методий


Мощите на светите равноапостолни братя Кирил и Методий бяха пренесени с тържествено литийно шествие от катедралния храм "Св. вмчца Неделя" до Софийска света митрополия, където ги посрещна лично Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.


Това е първата публична поява на Негово Светейшество след излизането му от болница, където престоя заради счупване на горната част на лявата бедрена кост след падане.


Мощите на равноапостолните братя бяха пренесени с тържествено литийно шествие от катедралния храм "Св. вмчца Неделя" до Софийска света митрополия.


Патриархът се поклони на светите мощите и на частицата от Светия Кръст Господен, отправи първосветителския си благослов и молитвени благопожелания към игумена на Светогорския манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей и манастирското братство.


Архимандрит Вартоломей подари на Негово Светейшество икона на Света Богородица "Умиление".


Припомняме, за пръв път в страната ни пристигат едновременно мощи (частица от нетленните тела) на светите братя Кирил и Методий, създали глаголицата, предназначена за превод на богослужебна литература за християнската църква във Великоморавия. Глаголицата е първата азбука, специално адаптирана за писане на славянски езици.


На глаголица са написани първите преводи на църковна литература, с които Св. Кирил и Св. Методий и техните ученици са разпространявали християнството във Великоморавия и Панония през IX век. На глаголица са били написани и първите български оригинални произведения.

bottom of page