window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Окончателно: Арестът на Борисов е незаконен


Арестът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е незаконен. Заповедта, която е дал бившият вътрешен министър Бойко Рашков е обявена окончателно от съда за незаконна, става известно от решение на Административен съд София – град.

Съдебният състав остави в сила решението на Софийския районен съд от април, който отмени като незаконосъобразна заповедта за задържането на Борисов.

Припомняме ви, че на 17 март Бойко Борисов, Владислав Горанов и медийният съветник на ГЕРБ Севделина Арнаудова бяха задържани в ареста, а на следващия ден бяха освободени, без да им бъде повдигнато обвинение. Те бяха отведени от полицията по повод образувано производство за изнудване, свързано с бизнесмена Васил Божков. Тримата обжалват пред съда заповедите си за задържане.


Заповедта за задържане „не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност“, се казва в решението на съда.


В него се цитира Конституцията, като се посочва, че всеки има право на лична свобода и неприкосновеност, както и че никой не може да бъде задържан, подлаган на оглед или обиск, или на друго посегателство върху личната неприкосновеност освен при условията и по реда, определени със закон.


Според съдебния състав приложената принудителна административна мярка за 24-часово задържане, освен „фактически необоснована се явява и несъответна на целта на закона“. Като се допълва, че в заповедта за задържане няма описани факти, а единствено е посочен номер на досъдебно производство и е преписан текст от Наказателния кодекс. В заповедта не са посочени „осъществилите се факти, които са обосновали необходимостта от прилагането на принудителната административна мярка“.


Столичната дирекция на вътрешните работи e осъдена да заплати на Борисов разноските по делото в размер на 480 лева.


Интересно е сега ще отговаря ли пред съда Рашков за своята незаконна заповед.

bottom of page