window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

"Няма пряк риск за страната ни от мобилизацията на Русия"


"Растат рисковете и за страната ни, и за Европа и въпреки че към момента няма преки рискове, те се оценяват, успокои държавният глава, че правителството и държавата работят. България работи усилено за гарантирането на своята сигурност".


Това заяви държавният глава Румен Радев след свиканата от него Консултативна среща за националната сигурност след обявяването на частична мобилизация в Руската федерация.
Рисковете от тази война обаче не се изчерпват до военната сигурност, подчерта Радев, и въпреки че страната подкрепя санкционния режим като част от европейската общност, освен санкции ЕС трябва да търси механизми за избягване на рисковете от тях.


Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите, каза държавният глава. Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и петрол, което още повече ще затрудни икономиката и производствата.


Втората част на изложението на държавния глава бе посветена на вътрешнополитическата ситуация и на предстоящите след малко повече от седмица избори.


Критично важно е България да има парламент и устойчиво правителство, смята държавният глава. Той иска да чуе как партиите ще се обединят, а сега е моментът за обединение, категоричен бе Румен Радев.


Сега партиите трябвало ярко да заяват своите програми и да надмогнат демагогията и личните нападки. "Нека чуем ясни отговори по тези въпроси, преди гражданите да са дали своя глас и да започнат преговори и договорки за съставяне на коалиция, без да са ясни предварително поетите ангажименти."


Румен Радев зададе поредица от въпроси, по които политическите формации, които смятат да управляват, трябва да заявят позиции и програма:


Ще продължи ли диверсификацията, каква ще е политиката за намаляване на цената на горивата, какво правим, когато се въведе ембаргото, кога ще се приемат нормативните документи, за да има свобода и добър климат за бизнеса и българските инвестиции, кога ще имаме готовност за привличане на стратегическите инвестиции, кога ще имаме готовност за продължаваме на строителството на АМ "Хемус", "Струма" и др, кога образованието ще стане стратегически национален приоритет, как ще защитим в учебниците нашата история, език и литература, как ще се борим с наркотиците, тютюнопушенето и затлъстяването на младите хора, как ще се борим с демографската криза, ще приеме ли следващото НС документите за модернизацията на армията, ще загуби ли България собственото си достойнство, не можейки да охранява въздушното си пространство, какви ще са усилията за влизането ни в Шенген, ще минимализир ме ли риска да останем в периферията на Европа, какви ще бъдат параметрите на дългоочакваната правосъдна реформа, за да имаме реална борба с корупцията и за законност.


Очаквам политическите партии да имат ясна позиция. Очаквам да имат и реална мотивация за работа, вавърши изявлението си държавният глава.


bottom of page