window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Нов трус в управлението


колаж: Телеграф


Трусът в управляващата коалиция и мирисът на предсрочни избори се усещат все по-силно. Напрежението по оста „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ се засилва с всеки ден.


Основната причина е, че и двете партии искат да се доберат до „сочния“ кокал, наречен управител на БНБ. През уикенда хората на Кирил Петков и най-вече говорителят му в Министерски съвет Лена Бориславова заяви, че кандидатът на управляващата коалиция за поста е председателят на ПГ на партията Андрей Гюров. За него има сериозни съмнения, че докторската му дисертация от Виенския университет е фалшива.


Другият кандидат от „Има такъв Народ“ Любомир Каримански се обиди на изказванията на хората от „Продължаваме промяната“ и в днешния ден им отговори.

„За мен беше изключителна изненада изявлението, което направи началника на кабинета, на Министерски съвет. Това бяха внушения и опити за клевети, които аз не мога да приема и смятам, че тези опити за клевети удрят по институцията и са ултиматум към тази институция - Българска народна банка. Ето защо те звучат по още по-сериозен начин и към тези, които трябва да изберат управител на Българската народна банка, тоест - законодателят, или парламента. Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и кандидат на ИТН за управител на БНБ Любомир Каримански във видеообръщение, публикувано във "Фейсбук". Коментарът му е във връзка с изказване на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова, излъчено вчера по bTV.


По думите му е недопустимо правителството да се намесва в независимостта на институция със 140-годишна история като БНБ и да се казва на Народното събрание кой е точният кандидат за управител на Българската народна банка.


"Важно е да се направи и още едно уточнение и то е свързано с - кой има право да говори от името на коалицията и кой е упълномощен, и дали има такъв човек, който да е упълномощен. Към настоящия момент на мен не ми е известно някой да е бил упълномощаван да говори от името на коалицията, тъй като ние, "Има такъв народ", сме част от коалицията", коментира Каримански.


Той каза още, че не му е известно също така да е имало среща, на която коалиционните партньори да са посочили един от двамата кандидати като фаворит.


"Притеснително също така е това, което се опита да направи високопоставеният служител като внушения по мой адрес, пък било то и индиректно, с определените клевети, очертани в изказването си. Смятам, че на всички граждани в България, и журналисти, стана ясно вече кой се е опитвал да ме посъветва, в кавички, и по какъв начин, за да се откажа от поста управител на Българска народна банка", посочи Каримански.


Според него също така е недопустимо да се смята, че някой може да повтори сценария "КТБ", а такова внушение е опасно за цялата банкова и финансова система.

"Накрая бих искал да кажа, че не искам да слизам на толкова ниско политическо ниво, което не подхожда на достойнството на една 140-годишна институция като КТБ. Бих искал да запазя цялата историческа чест и имидж на тази институция. Точно затова няма да продължа в стилистиката и тона, който си позволи началникът на кабинета да използва днес. Смятам, че е важно да високото ниво на професионална дискусия, която водехме по времето на изслушването в Комисията по бюджет и финанси и това професионално ниво трябва да бъде съпътстващо в избора на управител на БНБ", завърши Любомир Каримански.

bottom of page