window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

"Нинова е изпратила над 4200 тона оръжие за Украйна"


Бившият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов изнесе скандална информация за Корнелия Нинова по време на пресконференция в БТА на тема "Истината за износа на българско оръжие за Украйна". Той обвини соцлидерката в огромна лъжа относно износа на оръжие за Украйна.


"Госпожа "Нито един патрон за Украйна" е изпратила над 4 200 тона българско оръжие за там." , заяви Михайлов.


За твърденията си той се позова на официални документи на Министерство на външните работи и полското летище "Жешов".


По думите му хората имат право да знаят всички гледни точки за износа на оръжие, за да може да формират свое собствено становище по въпроса.


Той припомни, че допреди 3 месеца беше изпълнителен директор на "Кинтекс" и не е бил спуснат парашутист с партийно назначение, че "няма чичо владика", а баща му бил диригент.


Сделките с оръжие за Украйна минавали освен през Полша, и през Румъния и през Словакия. Досега изнесеното оръжие за Украйна е на стойност 1 016 млрд. евро, като ще имаме рекорден износ на оръжие, може да достигне два или три пъти през 2022 г. Търсене има за всичко, добави Михайлов.


Само за първите 4 месеца след началото на войната в Украйна са изнесени по въздух над 4 200 тона българско оръжие с подписа на Корнелия Нинова. Всички тези пратки са разтоварени на полското летище "Жешов" на 70 км от украинската граница, което чуждестранните медии сочат за основния транспортен хъб за военна помощ за Киев, посочи Михайлов.


Той обясни, че всички държави, които официално доставят оръжие за Украйна, го правят през Полша - други варианти за доставка почти няма. Друг логистичен начин за доставки на оръжие няма. По море не може да се доставя, защото пристанищата на Украйна са обсадени от Руския морски флот. Самолет не може да се приземи директно в Украйна, защото въздушното пространство на страната е доминирано от руските ВВС. Затова и единственият път за оръжейни доставки в момента е по суша и то главно през Полша, поясни Михайлов.


В тази връзка бившият шеф на "Кинтекс" е изискал и получил официална информация от МВнР за полетите с оръжие по това направление. От нея е видно, че само за първите 4 месеца от началото на войната в Украйна, са осъществени 60 полета от България до полското летище. Това означава, че самолети през ден са доставяли по 70 тона българското оръжие за Украйна, а калкулация спрямо товарния капацитет на различните видове самолети показва, че България е доставила общо 4 200 тона оръжие за 4 месеца, категоричен бе Михайлов.


За онагледяване Михайлов посочи, че това би била колона от 210 тира, подредени плътно един след друг в продължение на 4 км или от сградата на Народното събрание до зала "Арена Армеец".


Нинова да твърди, че не знае къде отива българското оръжие - това е несъстоятелно твърдение и е обидно към българските граждани, посочи Михайлов.

Той определи като скандални думите на Нинова, че през последните 2 месеца не е провеждала заседание на Комисията, която издава разрешенията за експорт на оръжие. Бившият шеф на "Кинтекс" се позова на думите на Нинова, че в момента са задържани договори за 1 млрд. лв. - "Представете си какви са пропуските за българската икономика и индустрия?"


Служебното правителство трябва да развърже възела, оставен от злокобното наследство на Нинова, настоя Михайлов и предупреди, че ако още 3 месеца продължава партийното надлъгване, военната индустрия на България ще бъде унищожена.


Александър Михайлов подозира, че Нинова е поставила капан на президента Румен Радев, защото неговия служебен министър на икономиката, ако не разреши износа по натрупаните в Комисията заявления, ще генерира протести от бранша и лавина от претенции към държавата за неустойки и пропуснати ползи. Ако експортът бъде одобрен, то тя ще прокламира, че българското оръжие отива в Украйна през трети страни - нещо, което самата тя разрешаваше в продължение на месеци, отбеляза Михайлов.bottom of page