window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Смъртта на граничния полицай помрачи професионалния празник


Убийството на граничния полицай от мигрант смрази цяла България. Говорителят на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева бе една от първите, които направиха изявление по темата пред БТА.


“Днес на големия християнски празник Св. Архангел Михаил, българските полицаи отбелязват професионалния си празник. Този празник бе помрачен от смъртта на техен колега. Млад български граничен полицай, който с цената на своя живот е защитавал българската граница. Поклон! Заради нестихващия мигрантски натиск за последните два месеца това е трети загинал служител на МВР. И когато говорим за ръст на престъпността, визираме точно тези случаи. Това, което обаче не се случва, е единният и категоричен отговор на самата държава. Няма го! И това поражда оправданите страхове на хората, засилва усещането за несигурност и липса на държава. Нужна е на първо място по-добра законова база, включително за по-тежки санкции срещу нелегалната миграция.


Нужно е да се обезпечат органите на реда, които са там на границата, за да се гарантират техните живот и здраве. Какво още трябва да се случи, за да разберем това – престъпниците са обявили война на държавата и отговорност на всички нас, като представители на институциите, е да отвърнем с цялата строгост на закона. Това се опитва да прави и българската прокуратурата, но, за да го постигнем, е необходимо съдействието и на останалите институции.


Досъдебното производство е образувано с първото действие по разследването – оглед на местопроизшествие, за убийство на полицейски орган при изпълнение на служебните му задължения. Разследването се води под ръководството на Окръжна прокуратура – Ямбол и същото ще бъде възложено на екип от следователи от окръжен-следствен отдел при ОП-Ямбол. По досъдебното производство се провеждат разпити на свидетели, разпитан е и служителят от Военна полиция, работил в екип с загиналия полицай в трагичната нощ. Изготвя се молба за правна помощ до Република Турция, която ще бъде в спешен порядък преведена и изпратена за извършване на неотложни действия на територията на Турция.Днес се открива Третият форум на Балканските главния прокурори. Тук сме с колегите си от всички балкански държави, включително на място са и турските ни колеги, с които поддържаме постоянен неформален контакт с цел бързина на действията, които трябва да се извършват на територията на Турция във връзка с този случай. Темата за противодействието на нелегалната миграция отново ще е във фокуса на вниманието по време на Форума, както е било и преди. Различното сега е, че наистина натискът и агресията на престъпниците достигна недопустими нива", заяви Милева.


bottom of page