window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Митрофанова сложи Петков на мястото му
Руският посланик у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова показа блестящ дипломатически език и сложи на мястото му русофоба, евроатлантик и слуга на Щатите български премиер Кирил Петков.

"Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват посланика на Руската Федерация."


Това заяви пред телевизия "Русия 24" руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.


Изказването ѝ е по повод думите на премиера Кирил Петков, който по-рано днес каза, че ще има дипломатически отговор към изявленията на посланик Митрофанова. Той бе категоричен, че не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство.


Митрофанова твърди, че изказването на премиера "директно противоречи на духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г.""Хората в България все пак не подкрепят нито реториката, нито действията на правителството си спрямо специалната операция в Украйна".


Митрофанова заявява, че мнозинството от българите са на страната на Русия и съобщава, че много хора превеждат руски сайтове на български. По думите й преводът е наложителен заради многото материали на български, представящи украинската гледна точка.


Руският посланик заявява още, че Посолството следи и публикациите в пресата. Тя заявява, че българските телевизии нямат кореспонденти в Украйна, а използвали тези на Си Ен Ен и така доминирала западната гледна точка. Това ѝ твърдение е невярно, защото още преди началото на войната националните телевизии изпратиха свои екипи в Украйна. Техни кореспонденти и в момента са в страната. Митрофанова твърди още, че в българските медии нямало информация за мините в Черно море - отново твърдение, което не съответства на фактите.


Тя коментира и обявяването на 10 руски дипломати за персона нон грата заради шпионаж в полза на Русия. По думите ѝ този акт е свързан с посещението на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин, а стъпката на правителството целяла да демонстрира "голямата евросолидарност". Посланикът у нас препотвърди, че Руската федерация ще предприеме реципрочни действия.


Пред руската телевизия Митрофанова обаче заявява, че правителството не е аргументирало действията си.


"Сега никой нищо не обяснява нищо, просто гонят дипломати и без каквото и да е обяснение, просто за дейност, несъвместима с дипломатическия статус, което, разбира се, абсолютно не съответства на действителността", казва тя на фона на лична среща в петък в МВнР и последвалото изявление на Петков, който съобщи причината - шпионаж.
bottom of page