window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Митов: БСП и Възраждане не са вариант за коалиция


Заместник - председателят на ГЕРБ и депутат в 48-ото Народно събрание Даниел Митов гостува в сутрешния блок на Нова телевизия. Там той коментира възможностите за сформиране на правителство.


"Първо се говори по политики, по цели, по програма и по възможни решения, след това се говори за личностите, които ще попълнят кабинета. Първо да видим политиките, кои ще ги подкрепят, за да видим кои хора могат да застанат зад тях", заяви Даниел Митов.


Тази седмица президентът Румен Радев започна консултациите с парламентарните групи от 48-то Народно събрание с ГЕРБ като първа политическа сила. Мандатът обаче още не е връчен, а консултациите ще продължат явно и следващите седмици.


В парламента има 7 партии и е много вероятно да се случва да се гласува с всяка една от тях. Очакванията на Митов са "флуидно да се преместват нещата по една или друга тема". Именно това беше отговорът на зам.-председателят на ГЕРБ по въпроса за коалиция с ДПС.


"Ако партиите не започнат разговори, имената нямат значение. Важното е да има разговори около проблемите, целите. А кой персонално ще се захване с тях, това е въпрос, който идва после."


Според Даниел Митов: "Ако партиите се разберат около ценностни разбирания, идентифицират проблемите и решенията, тогава нещата тръгват и си намират решения."


Зам.-председателят на първата политическа сила обаче постави и червени линии - ГЕРБ няма как да се коалират с БСП и "Възраждане".


Последните искат излизане от ЕС и НАТО, а ГЕРБ "сме обратното, искаме засилване на евроатлантическата ни ориентация", посочи бившият външен министър. За БСП Митов обясни, че имат чисто ценностни разлики в разбиранията как се харчат парите на държавата и прокара разделителната линия, в която от една страна да Асен Василев и Румен Гечев, а ГЕРБ са от другата.


"Бюджетът на Асен Василев беше рефлексия на леви цели, леви разбирания. Затова сега виждаме огромни дългове", каза той.


Зам.-председателят на ГЕРБ бе категоричен, че от партията имат ясна и конкретна програма как страната да излезе от кризите и тя е била публично представена по време на предизборната кампания.


По темата за евентуалната хартиена коалиция, Даниел Митов изтъкна, че с машинното гласуване реално се въвежда образователен ценз.

bottom of page