window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Министър на образованието към Асен Василев: "Мило келнерче, забрави ли своите учители?"


Капка ирония, много сарказъм и унищожителна критика. Това предизвика Асен Василев- Кокорчо в социалните мрежи.


Отговорът дойде от един от най- уважаваните хора в академичните среди Диян Стаматов. Бившият зам- министър на образованието написа пост в социалните мрежи, който Василев трудно би разбрал, камо ли да може да отвърне. Публикуваме без редакторска намеса:"От Ататюрк до Асенчо Кемалисткият лозунг „Селянинът е господар на нацията“ се заражда по време на пребиваването на Мустафа Кемал Ататюрк по българските земи. Барон Кинрос описва следния случай:


„… В сладкарницата на грандхотел „България”, където Мустафа Кемал обича да си пие кафето, влиза възрастен селянин с шаячна аба, калпак и цървули… Келнерът обаче се преструва, че не го забелязва. След настойчиви подтиквания отива и грубо го предупреждава, че няма да му сервира… Разгневен, селянинът вдига заплашително тояга и изрича мисли, които поразяват посетителите и особено Мустафа Кемал: - Как имате смелостта да ме гоните? – протестира селянинът. – България се храни от потта на челото ми! Моята пушка пази България!

Извиканият на помощ полицай също не може да излезе на глава с него и се принуждават да му сервират.” Наш Асенчо, в ролята на келнера от сладкарницата на грандхотел „България” показа същото отношение към български учител. Погледна към дупките в чорапогащника, но не се направи, че не ги забелязва, а насочи вниманието на всички към тях! Мило келнерче! Забрави ли своите учители?! Забрави ли, че дори в годините на безпаричие българският учител не се отказа да образова децата на България?!


е да станеш и да сервираш едно кафе на учителя с дупки на чорапогащника, защото си там, за да служиш на хората, а не да им се подиграваш!" Диян Стаматов е общински съветник в СОС, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България, директор на 119-о СОУ “Акад. Михаил Арнаудов” в София.

bottom of page