window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Международен ден на чая


На днешната дата 15 декември страните производителки на чай отбелязват Международния ден на чая. Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството му и неговата търговия.


За напитката и Деня разказва журналистката Маги Гигова.


“Според статистика чаят заема второ място след водата. В българския език думата “чай“ се е появила през руския и тюркските езици от севернокитайското – “ча“. А в Западна Европа за основа е получило южнокитайското – “це“.


В Индонезия в една плантация, близо до Джакарта, научих, че чаят бил първият бонзай. Всъщност чаят е дърво, а са го селекционирали до храст, защото най-ценни са листенцата, които са на върха.


И от всеки храст на ден се късат по едно-две листенца. И понеже дребничките берачки не могат да пълзят нагоре по дърветата го селекционирали до един храст, в който вече да им е по-лесно да си ги пощипват.


Първоначално чаят е измислен като лекарство, защото той е възникнал в Азия и е втори по употреба след водата, но той, за разлика от водата, не пренася зарази, защото е преварен.


В началото е ползван като лекарство, което укрепва зрението, като мазило против ревматизъм, а императорите го подарявали на приближените си в знак на благоразположение.“

bottom of page