window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Международен възпоменателен ден на жертвите на ХолокостаНа 27 януари 1945 година съветските войски освобождават концентрационния лагер Освиенцим, станал синоним на най-страшното престъпление в човешката история - геноцида над евреите. В продължение на почти пет години в този и други концентрационни лагери Националсоциалистическият режим в Германия избива, измъчва и извършва опити с невинни хора, предимно евреи.


Приблизително 6 милиона са евреите, станали жертва на систематичното нацистко преследване. Много по-голям е броят на преследваните и унищожаваните от националоциализма, ако се прибавят и други етнически, политически и социални групи, като роми, хомосексуалисти, инвалиди и военнопленници, припомня "Дойче веле".

През януари 1996 година тогавашният германски президент Роман Херцог обявява 27 януари за национален възпоменателен ден на жертвите на Холокоста. От тогава насам денят се отбелязва с възпоменание и в германския парламент - Бундестага. Исторически международното чевстване на тази дата е резултат от срещата на трима държавници - през 1998 година американският президент Бил Клинтън, британският премиер Тони Блеър и шведският му колега Горан Персон поставят началото на иницатива за изследване на Холокоста.


През 2005 година ООН официално прие и определи 27 януари като Ден в памет на жертвите на Холокоста. Думата Холокост идва от гръцкото словосъчетание "напълно изгаряне" и се употребява като термин за избиването на евреите. В редица западноевропейски страни, в това число и Германия, оспорването на Холокоста се счита за престъпление.


Правителства и експерти от различни държави, сред които и България, са обединени в Международния алианс за възпоменание на Холокоста (International Holocaust Remembrance Alliance).


Днес мрежата на IHRA обхваща над 40 държави, както и ключови международни партньорски организации, включва представители на водещи световни институции, които са се специализирали в преподаването, изследването и почитането на жертвите на Холокоста. Цел на организацията е да осигури политическа и обществена подкрепа за укрепване и насърчаване на образованието, възпоменанието и изследването на Холокоста на национално и международно равнище.


Експертите препоръчват преподавателите и обучаващите се да бъдат насърчавани и стимулирани да разсъждават върху моралните, политическите и социалните въпроси, които Холокостът е повдигал, и върху тяхната релевантност днес. От 2019 до 2023 г. IHRA съсредоточава усилията си върху съхраняване на историческите факти и противодействие срещу тяхното изопачаване.


На 27 януари за поредна година почитаме паметта на жертвите на Холокоста. която идва да ни напомни, че не трябва да забравяме фразата : "Никога вече!".
bottom of page