window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Марш, посветен на Васил Левски, ще прозвучи за първи път на 3 март в Бургас


Неизвестен досега марш, посветен на националния ни герой Васил Левски, ще прозвучи за първи път на 3 март в Бургас. Той се съхранява в Държавен архив Бургас, а негов автор е композиторът Георги Шагунов.


„Маестро Шагунов го датира 20 юли, което за мен предполага, че той е написан в памет на рождението на Васил Левски", обясни директорът на Дирекция „Регионален държавен архив" Данка Георгиева.


Георги Шагунов е автор и на така познатия Химн на Независимостта.


„Той е свързан с Бургас, дълги години живее в Бургас, умира в Бургас, защото е дългогодишен капелмайстор на военната музика на 24-ти Пехотен черноморски полк", добави Данка Георгиева.


Над 800 произведения на Георги Шагунов се съхраняват в Държавния архив в Бургас.

Диригентът на Бургаския духов оркестър Анастас Камиларов разказа, че въпреки положените усилия, за да бъде възпроизведен маршът, удоволствието от свършената работа е голямо.


„Самото разучаване беше за сравнително кратки срокове в рамките на един месец, но самото изготвяне на самия марш, изваждането от партитурата и изписването на инструментите отне няколко месеца. Тъй като е малко по-специфично писането на автора и беше необходимо известно време да се свикне с неговия почерк, който е бил навремето с перо и с писалка", добави той.


75 години по-късно, маршът ще бъде изпълнен за първи път пред публика на 3 март от Бургаския духов оркестър.

bottom of page