window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Льо Пен и Макрон на балотаж


Интересна битка и повторение на предишните избори за президент във Франция.

Еманюел Макрон и Марин льо Пен се класираха за втория тур на вота.


Борещият се за втори мандат Макрон получава 28,6 % срещу 24,4 % за лидера на крайната десница Марин льо Пен, показват екзит половете.


На трето място с 20,1% от гласовете се нарежда Жан-Люк Меланшон.


Основателят на движението „Реконкиста“ Ерик Земур събира 7,1%. Ръководителката на столичния район Ил дьо Франс, кандидатката на републиканците Валери Пекрес - 5,1%, а кметът на Париж, кандидатката на Социалистическата партия Ан Идалго - 1,9%.


След обявяването на предварителните резултати Ан Идалго призова поддръжниците си да подкрепят Макрон.


Крайнолевият кандидат за президент на Франция Жан-Люк Меланшон призова привържениците си да не гласуват за крайнодесния кандидат Марин Льо Пен на втория тур.


Десният кандидат Валери Пекрес на брифинг след обявяване на резултатите обяви, че поема отговорност за недобрия си резултат. Тя също застава зад Макрон на втория тур.


Кандидатът на Зелените Яник Жадо получи 4,4%. Той също призова на втория тур поддръжниците му да подкрепят Еманюел Макрон. Фабиен Русел направи същото. Това прави президентът на Франция безапелационен фаворит на втория тур на 24 април.


Марин льо Пен се обяви за социална справедливост. На брифинг тя обяви, че приема резултатите от изборите с цялата отговорност.


Тя увери, че ще впрегне сили на втория тур, за да стане президент на всички французи. Марин льо Пен се обяви за справедливи пенсии и заплати, равенство между мъжете и жените, икономическа и екологична сигурност.


Ние сме сами, заяви Ерик Земур на брифинг. Той печели 7% от вота на френските избиратели. Земур призова избирателите си на втори тур да подкрепят Марин льо Пен.


26% е избирателната активност на изборите.


22,23% е била през 2017, когато спечели Макрон срешу льо Пен.


Припомняме, че Макрон и Льо Пен се срещнаха на балотаж и през 2017 г. в битката за Елисейския дворец. Тогава Макрон получи 24,01% на първия тур, а Льо Пен - 21,3%. На втория тур Макрон спечели с 66,1% срещу 33,9% за Льо Пен.


Вторият тур на президентските избори е насрочен за 24 април.

bottom of page