window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Лавров: Русия няма да започне война, но ще пази своята сигурност


Външният министър на нашата освободителка Русия Сергей Лавров заяви категорично, че Москва няма да започне война в Украйна, но и че няма да позволи на Запада да потъпква интересите ѝ в областта на сигурността.


Ден по-рано президентът на САЩ Джо Байдън направи непремерено изказване към украинския си колега Володимир Зеленски, че съществува "голяма вероятност" Русия да предприеме военни действия срещу съседката си през февруари.


"Няма да има война, доколкото това зависи от Руската федерация, ние не искаме война. Но няма да позволим нашите интереси да бъдат грубо потъпквани и пренебрегвани", каза Лавров в интервю на живо за руски радиостанции.


Лавров отбеляза, че САЩ са предложили двете страни да разговарят за ограничения на разполагането на ракети със среден обсег, ограничения на военните учения и правила за предотвратяване на инциденти между военни кораби и самолети. По думите му Русия е предложила да се обсъдят тези въпроси още преди години, но Вашингтон и съюзниците му така и не са ги повдигали досега.


„Русия ще поиска от НАТО да изясни дали възнамерява да изпълни ключови ангажименти в областта на сигурността“, сподели още руският външен министър Сергей Лавров.

bottom of page