window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

КРАЖБА? ПП ощетили Столичната община с 1,2 млрд. лева


Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев обясни, че София не е получила над 1,2 млрд. лв. за важни проекти по политически причини по времето на кабинета на “Продължаваме промяната”.

Политически реваншизъм довел до финансови загуби.

Строителството на метрото до “Слатина” и проектите за канализация бяха зачеркнати, посочи пред “Труд news” председателят на общинския съвет Георги Георгиев


Нито лев от обещаните 70 млн. за детски градини


Политически реваншизъм е причина за сериозни финансови загуби за София. Правителството на “Продължаваме промяната” нанесе на столицата щети за над 1,2 млрд. лв., заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев.


“Изключването на метрото до “Слатина” от Плана за възстановяване и устойчивост доведе до невъзможност за финансиране на половината от проекта за 540 млн. лева с европейски средства, бяха премахнати и 240 млн. лв. за канализация за кварталите Панчарево, Кремиковци и Върбница.


Отказана беше неотложната помощ за градския транспорт за 143 млн. лв. Щета за софиянци има и по отношение на “Топлофикация”, заради липсата на адекватни компенсации за поскъпването на природния газ от над 350 млн. лв.”, обясни Георгиев пред “Труд news”.


Той допълни още, че е било обещано да се осигурят 70 млн. лева за строителство на детски градини. “София не получи нито един лев от тях. Над 40 млн. лева бяха предвидени и по мерки за опазване на околна среда към МОСВ – за премахване на “кални точки” в кварталите – нищо не беше изплатено”, отчете председателят на СОС.


“Категоричната ми позиция е, че политическият реваншизъм никога не работи за доброто на гражданите. И е крайно време политиците да го осъзнаят”, заяви той. Коментарът му идва в края на календарната година и по повод промените, които предстоят в столицата през 2023-а, въпреки проблемите с финансирането.


Една от тях е дигиталната революция с отпадането на хартиения билет в градския транспорт и въвеждането на електронни билети с прекачвания и нови абонаменти, въпреки съветите за орязване на линии.


Метрото също ще продължи да се разширява, независимо от липсата на евросредства. Общината даде заявката, че строителството до “Слатина” ще започне през март.


Трасето тръгва от ул. “Шипка” в районна на Военната академия. Първата станция ще е на бул. “Ситняково”, втората ще е при улиците “Гео Милев и “Николай Коперник”, третата – при “Слатинска” и “Гео Милев”, четвъртата – при булевардите “Шипченски проход” и “Асен Йорданов”, петата – между зала “Арена Армеец” и “София Тех Парк”, а последната ще е в района на Окръжна болница.

bottom of page