window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Костенурката Джонатан е най-възрастното познато животно на света


Запознайте се с Джонатан – костенурката, която е била прясно излюпена през далечната 1832 година. Тогава светът е бил доста различно място – предстояло е електрическата крушка тепърва да бъде създадена, а до появата на автомобилите е имало половин век.


Но Джонатан, който е Сейшелска гигантска костенурка, е видял всичко това. На около 190 години, той е най-възрастното познато животно на света. Той живее спокоен живот на отдалечения остров Св. Елена в Атлантическия океан, където се намира от 1880-те.Джонатан живее в градината на имение, като местният ръководител на отдела за закрила на животните Тийни Люси е сред хората, които се грижат за него и редовно го посещават със запаси от пресни зеленчуци. Тя казва, че дълголетието му учудва много хора. Освен него в имението има още три гигантски костенурки, като най-възрастната от тях е приятелят му Дейвид на 80 години.


Най-вероятно Джонатан е почти изцяло сляп, но се ориентира в пространството доста добре. той обикновено прекарва дните си, печейки се на слънце, хапвайки трева и радвайки се на компанията на другите костенурки.


Костенурката е имала много гледачи през годините си и е оценявала грижите на всеки от тях, стига да носят храна. „Познава глава ми, както и този на ветеринаря и реагира като върви към нас. При него всичко е свързано с храната!“, казва Люси.


bottom of page