window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Костадинов: Време е да премахнем американските бази от България


Лидерът на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов защити българския интерес за пореден път. Единствен той заяви от трибуната на Народното събрание, че предстоящата визита на министъра на отбраната на САЩ няма да помогне за защита на националната ни сигурност и е срещу запазването на българския интерес. Той припомни също, че Щатите ползват у нас четири безплатни бази, за които не плащат наем. Костадинов поиска прекратяване на договора и заличаването на базите от нашата държава.


„Дойде време за преосноваване на българската държава - работещи институции, гарантиращи националната ни сигурност, укрепване на армията, която само и единствено по Конституция може да защитава страната ни. Това заяви в декларация от парламентарната трибуна председателят на ПГ на "Възраждане" Костадин Костадинов.


"Как точно предстоящата визита на министъра на отбраната на САЩ ще помогне за националната сигурност и за запазване на българския интерес?", попита депутатът и продължи:


"Съюзниците ни ни водят към военен конфликт, в който нямаме роля. Заплашват да ни превърнат във фронтова линия. Дойде време за преосноваване на Българската държава. Дойде време за това тя да започне да функционира с грижа за българите".


"България не е НАТО, България не е ЕС, както България не е била Тристранния пакт и не е била Варшавския договор", каза още лидерът на "Възраждане".


Костадинов посочи, че съюзите, пактовете и договорите са временни явления. "Те имат една единствена цел - да обслужват българския национален интерес, когато не са в полза на българския национален интерес, се намират нови съюзници, подписват се нови договори и се сключват нови пактове", добави той.


По думите на Костадинов отбраната на страната ни се предоставя в момента в ръцете на чужди войски и чужди генерали.


"Всички виждаме случващото се в Украйна, което макар и едностранчиво представено от американската пропаганда, показва едно безспорно нещо - умират хора и от двете страни", каза депутатът и добави:


"Назначените от САЩ български правителства в продължение на години управляват страната ни и предоставят българската земя, блага, живота ни в ръцете на чужда държава и чужд национален интерес", каза Костадинов.


Той посочи, че на министъра на отбраната на САЩ трябва да се поставят въпросите: какво става с чертежите на самолети, които правителството на ГЕРБ и така наречените патриоти закупиха за повече от два милиарда лева; по каква причина договорът за закупуване на самолетите F-16 е засекретен и то по искане на американската страна.


Дори отделни технически приложения, касаещи работата и възможностите на отделни системи да са секретни, то общите условия, предмет на договора, касаещи публичните средства, трябва да се прозрачни, но не са, посочи Костадинов.


"На второ място трябва да се напомни на министъра на отбраната на САЩ, че на наша територия има четири бази, американски, за които метрополията не плаща наем на колонията. Договорът за тях е вече безсрочен, крайно време е да бъде прекратен. "Възраждане" поиска правителството да започне изтеглянето на чуждите бази, обслужващи чужди национални интереси в България. Припомняме, че никога в историята на България нашата държава не е позволявала чужди бази на територията си, каквито и да било, дори след като е окупирана", заяви Костадинов.

bottom of page