window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page

ЧАТАЛ ПАЗАР - гр. София бул. Самоков 28

Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Корнелия Нинова отива на съдЛидерът на БСП, вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова ще се изправи пред съда, след като изпълнителният директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов заяви, че завежда дело срещу нея.


„Завеждам дело срещу вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова за поредните неистини, изречени по мой адрес и в които замесва "Кинтекс" ЕАД. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Александър Михайлов в писмо до медиите. Припомняме, той бе уволнен от Нинова, а единствено neudobnitebg.com написа истинската причина за уволнението му – желанието й да назначи в предприятието хора от БСП и техни роднини.


Поводът за реакцията на Александър Михайлов са думите на вицепремиера Нинова пред медии от днес 29 април 2022 г., че е поискала освобождаването на Александър Михайлов, защото "докато е директор на "Кинтекс" участва в други фирми с предмет на дейност търговия на оръжие и е прехвърлил договори към тях". Той отрича това.


"Докато до този момент министър Корнелия Нинова правеше само внушения, сега вече казва откровени неистини и това ще стане ясно в съда. Тъй като всяко дело отнема време, а за мен е важно да се разбере цялата истина, ще дам всички факти още сега", пише Александър Михайлов.Той обясни, че при назначаването си притежава две фирми, регистрирани в търговския регистър. Именно на тях министър Нинова се позоваваше като повод за съмнение за "конфликт на интереси". Това, което обаче тя пропуска да каже е, че тези две фирми никога не са имали или не са кандидатствали за лиценз за извършване на търговия с оръжие, изтъква Михайлов.


Той припомня, че регистърът с лицензирани фирми се администрира от ръководеното от Нинова министерство.


Нещо повече, тези две компании никога не са развивали каквато и да е търговска дейност - факт, който може да бъде проверен във всеки един момент.


"Тези компании са надлежно декларирани от мен в декларацията ми пред КПКОНПИ при назначаването ми за изпълнителен директор и е невъзможно те да са хипотеза за какъвто и да е конфликт на интереси при положение, че никога не са работили", подчертава Александър Михайлов.


"Твърденията по мой адрес на министър Нинова се променят постоянно и по тази причина ще дам още информация на медиите, за да парирам бъдещи опити за внушения от нейна страна", допълва Михайлов.Той пише, че в миналото си е работил в частни компании, занимаващи се с оръжейна търговия, но последната от тях е напуснал на 01 октомври 2021 г. - близо месец преди да бъдe назначен за изпълнителен директор на "Кинтекс" ЕАД.


С този мотив той определя твърдението, че е "дал договори" като скандално.


Относно твърдението на икономическия вицепремиер, че България не изнася оръжие за Украйна, Михайлов допуска, че е възможно боеприпаси да стигат до там.


"Министър Нинова днес каза още, че служителите на "Кинтекс" са отрекли, че работят и изнасят имущество за Русия и Украйна. Затова ще ѝ кажа още нещо, което прекрасно знае - в никакъв момент не е имало съмнение или твърдение, че "Кинтекс" ЕАД изнася за тези държави. Това, което нееднократно съм заявявал, е че българско въоръжение и боеприпаси е възможно да стигат до Украйна чрез фирми-посредници в Полша, Словакия и Чехия", допълва Александър Михайлов.


Той посъветва министър Нинова да провери одобрените от нея договори и дестинации, а след това да информира и обществеността за тях. "Всяка нейна медийна изява, в която изказва по мой адрес или този на дружеството невярна информация ще бъде последващо опровергана от мен с факти, документи и хронология", обобщава Александър Михайлов.

bottom of page