window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Китай изстреля товарен космически кораб


Китай изстреля днес товарен космически кораб към своята орбитална станция, предаде държавната информационна агенция Синхуа, като се позова на националната агенция за пилотирани космически полети.


Корабът "Тянчжоу-5" ("Небесен господар") пое от космодрума "Вънчан" на южния тропически остров Хайнан. След десетина минути той се отдели от ракетата носител "Чанчжън" ("Великият поход") и бе изведен на предварително зададената орбита. Китайската агенция за пилотирани космически полети определи изстрелването като пълен успех.


Предвидено е "Тянчжоу-5" да се скачи скоро с китайската космическа станция "Тянгун" ("Небесен дворец").

Изстрелването му е част от подготовката за исторически момент в китайската космическа програма - първата смяна на екипажа на "Тянгун".

Китай ще изпрати до края на месеца на орбиталната си станция трима тайконавти, които ще пребивават известно време заедно с други трима свои колеги, които вече са там и е предвидено да се върнат на Земята следващия месец.

bottom of page