window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Кирил Петков: Ще се радвам да дадем военна помощ на Украйна, но…
Сътресенията в четворната коалиция продължават. Темата с даването на оръжие на Украйна вкара силно напрежение в управляващите и не е ясно докога ще продължи този експеримент с коалиция от десни, леви, центристи и такива, които не знаят какви са по убеждения.

Премиерът Кирил Петков и българската делегация от управляващото парламентарно мнозинство тръгват за Киев в сряда, потвърди самият той.


"Там пътуванията са малко по-специални, защото е война. Ще ходим до Полша и оттам не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицата", обясни той.


Петков посочи, че първо страната ни ще предаде каските и жилетките, които са обещани от Министерския съвет. Малка или голяма - това е помощ, обобщи той.


По негови думи коалицията трябва заедно да покаже подкрепа за Украйна.


"Бидейки там, това е символика. Неслучайно и другите лидери отидоха там, защото едно е да се говори по "Фейсбук", а друго - да се мине през военната територия, да се стигне до Киев и да се покаже на украинското правителство, че сме с тях", категоричен бе премиерът.


Той заяви, че ще продължи да се обсъжда и въпрос как е възможно нашият кораб от Черноморск да се върне обратно.


"Да чуем какви са техните реални нужди, защото имам чувството, че всеки говори военна или невоенна помощ. Но хората там имат реални нужди, време е да влезем в детайла от какво имат нужда и какво България може да даде. Аз лично бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция и тя да е в позиция на подкрепа", коментира Петков.


Той заяви, че няма да се стигне до криза в коалицията, ако някой от партньорите откаже военна помощ за Украйна и изрази надежда, че никой няма да откаже и коалиционните партньори ще отидат там заедно и сплотени.


Петков уточни, че и в момента всички в коалицията са "за" помощ за Украйна. Въпросът бил каква да е тя.


Петков изрази надежда управляващите да успеят да покажат на цяла България, че независимо какви са първоначалните идеи за червени линии в диалог заедно могат да постигнат общо действие, в което няма червени линии, а подкрепа за Украйна.


Една нестабилност в България по никакъв начин не помага на Украйна, изтъкна премиерът и отново посочи, че като Кирил Петков би се радвал да дадем военна помощ, но като премиер задачата му е тази коалиция да излезе с една обща позиция, защото тази стабилност е важна и за Украйна.


bottom of page