window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Кирил Петков си затваря очите за бизнес интересите на Иван ХристановПремиерът Кирил Петков си затвяра ”широко” очите за за бизнес интересите на дясната му ръка - зам.-министърът на земеделието Иван Христанов, пише сайтът Фрогнюз. Оказва се, че неговите фирмени обвързаности, както и тези на жена му, са свързани изцяло с хранителния бранш. А това е сферата, за която самият Христанов носи отговорност от позицията на поста, който заема. Няколко институции вече са сезирани за тази зависимост, която според експерти би могла да предположи гигантски злоупотреби.


Христанов е член на съвета на директорите на „И ЕМ Пи Инвест България“. Това означава, че той е в борда и в качеството си на зам.-министър. В сигнала до КПКОНПИ, която започна разследване преди месец, е отбелязано: “Видно от записванията в Търговския регистър, „И Ем Пи Инвест България“ АД, ЕИК 203120042, в чийто Съвет на директорите е г-н Иван Христанов, е в Съвета на директорите на „Дъ Бейкърс“ АД, ЕИК 205057968. Това дружество е с предмет на дейност: „Производство и продажба на стоки от собствено производство: хляб и пресни хлебни и сладкарски изделия, cyxapи, бисквити и „cyxи“ хлебни изделия, брускети и кротони, трайни сладкарски изделия и cyxи солени и сладки закуски ...”.
Това означава, че търговското дружество е „бизнес оператор“ по смисъла на чл. 9 от Закона за храните и има регистриран в Българската агенция по безопасност на храните обект, която съгласно чл. 1 от Закона за Българската агенция по безопасност на храните е към министъра на земеделието. В момента г-н Христанов заема длъжността заместник — министър на земеделието и БАБХ е именно в неговия pecop. Съгласно чл. 27, ал. 1 от Закона за храните Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва официален контрол върху всички храни, поради което „Дъ Бейкърс“ АД, в чийто съвет на директорите е „И Ем Пи Инвест България“ АД, в чийто Съвет на директорите пък е г-н Христанов, е обект, който е подконтролен на БАБХ и на Министерството на земеделието.
Зам.-министър Иван Христанов изплува в схема за разкешване на милиарди. От нея пък се показаха връзките му с т. нар. “Харвардски кръг” и по-специално с мъжа на Ралица Агайн- албанеца Елвин Гури. Двамата са имали фирма за кредити. Самият Христанов е разказвал на свои познати, че баща му е бил от ДС.


bottom of page