window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Кирил Петков изхарчил близо 20 000 лева за вечеря


Бившият премиер на България Кирил Петков от "Продължаваме промяната" е похарчил 18 002.70 лева за официална вечеря с премиера на РСМ Димитър Ковачевски по време на визитата му на 24.01.2022.


Това сочи справка на Дирекция „Административно и правно обсужване и управление на собствеността“ на Министерския съвет, предоставена по Закона за достъп до обществена информация, цитирана от "Епицентър".


Доста "по-скромни" са били официалния обяд в чест на Федералния канцлер на Германия - 3603 лева и вечерята, дадена на министър-председателя на Нидерландия - 3660 лева.


Отделно за четири работни обяда в резиденция "Бояна" премиерът на "Промяната" е пръснал още 10 879 лева.


Според информацията, с която Епицентър.бг разполага, за седемте месеца на присъствието си начело на изпълнителната власт Кирил Петков не е показл никаква персонална спестовност по отношение на държавните пари. Само за консумация на кафета, минерална вода, бонбони и плодове на сметката на кабинета на премиера е записана сумата от 26 116.96 лева.


От администрацията на МС разказват, че Петков настоявал всяка сутрин да му поднасят пресни плодове, в чиято свежест първи се убеждавали членовете на най-близкия му кръг. И от справката прави впечатление именно това - че Петков и личното му обкръжение в Министерския съвет са пръскали щедро държавни пари за малини - 4531 лева и боровинки - 3229 лева, които задължително били с био произход.


Отделно в кабинета редовно са доставяни за сметка на данъкоплатеца ябълки, круши, кайсии, сливи, лимони и грейпфрути за стотици лева. Бонбоните са Линд и Фере Руше - без ограничения на количествата.


За сметна на трудовите хора е и минералната вода на премиера, и то не каква да е - за Боржоми са платени 2006 лева, за Сан Пелегрино още 2843 лева, за бутилирана вода в стъклени шишета от 0,330 гр - 9259 лева.


Отделно е веганското меню на харвардеца, което било доставяно от комплекс "Бояна" или от външни кетеринг-фирми.


За пиците, които са били доставяни в кабинета на премиера в късните часове на вечерта, официална справка няма. Освен от записите от камерите в Министерски съвет и района, които Националната служба за охрана предостави на прокуратурата.bottom of page