window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Катар – малката държава на голямата футболна сцена
Катар се превръща в най-малката страна домакин в историята на световните първенства. Територията й е около десет пъти по-малка от тази на България.


Изборът на Катар беше направен от изпълнителния комитет на ФИФА на 2 декември 2010 г. Тогава едновременно бяха определени домакините на световните първенства през 2018 (Русия) и 2022 г. Катар се пребори с Австралия, Япония, Южна Корея и САЩ.


Ето и няколко факта в числа за това необичайно първенство:


220 млрд. долара


Инвестициите, направени от Катар около подготовката за Световното първенство. Официална информация за това колко струва на страната-домакин организирането на Мондиала няма. Според различни оценки обаче сумата е между 220 и 230 млрд. долара. Това прави първенството в Катар най-скъпото в историята. За сравнение за световното в Русия баха похарчени 11.6 млрд. долара, пише mediapool.bg.За Световното в Катар бяха направени нови стадиони и съпътстваща инфраструктура – метро, летище, пътища.


30 градуса


Средната температура в Катар през ноември е около 30 градуса. Заради екстремните условия, първенството беше насрочено за есента, когато в страната е най-хладно. На стадионите пък има климатици.


29 дни


Толкова ще продължи първенството в Катар. Това го прави най-краткото след Мондиала в Аржентина през 1978 г. Така по време на груповата фаза на ден ще има по 4 мача.


8 стадиона


Мачовете от първенството ще се изиграят на 8 стадиона. Седем от тях бяха построени от нулата. Три от тях ще останат да функционират като спортни съоръжения и след края на първенството. Останалите ще бъдат модифицирани. След края на първенството ще бъдат премахнати около 200 000 от общо 360 000 седалки. Според организаторите те ще бъдат дарени на развиващи се страни.

Едно от съоръженията – Стадион 974, ще бъде напълно разглобен. Той е направен от 974 транспортни контейнера, откъдето идва и името му. Първенството ще е и едно от най-компактните. Разстоянието между двата най-отдалечени стадиона е около 60 км.
3 млн. билети


Толкова са продадените до моменти билети за мачовете от световното.2.8 млн. души


Населението на Катар. Това прави страната най-малко населеният домакин на Световно първенство по футбол.


1.2 млн. посетители


Катар очаква 1.2 млн. души да посетят страната по време на първенството, а средният брой на полетите да е 1300 на ден. Заради първенството в страната са построени 100 нови хотела. Очаква се част от посетителите да отседнат в съседните страни и да пътуват за мачовете.


3-ма душиТолкова са официално загиналите работници по време на строителството на стадионите и инфраструктурата за Световното първенство. Според неправителствени организации обаче броят им е доста по-голям. „Гардиън“ цитира доклад, според който от 2010 г., когато Катар получи домакинството на първенството, досега, в страната са починали 6500 работници мигранти от Индия, Пакистан, Непал, Бангладеш и Шри-Ланка. Катарските власти обаче опровергават това число, обяснявайки, че става въпрос за всички чуждестранни работници, загинали при различни обстоятелства, включително естествена смърт.


32 страни


Толкова са участниците в Мондиала в Катар. По време на първенството ще се изиграят общо 64 мача.


17 футболисти


Тимът, който ще има най-много представители на първенството, е германският Байерн (Мюнхен). 17 играчи от отбора ще участват на световното, представяйки различни държави. По 16 са играчите на Манчестър Сити и Барселона.bottom of page