window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

„Как ще ги стигнем финландците“?


Във Финландия училищното образование е абсолютно безплатно. Родителите не плащат нито стотинка за каквото и да било. Не се събират пари нито за помагала, нито за ремонти, нито за екскурзии, всичко е за сметка на държавата. Всяко дете получава безплатно от държавата таблет и всички учебници са качени на таблета, за да не се налага децата да носят тежки раници. Храната в училище е безплатна, тя е разнообразна и е на шведска маса, всеки ученик може да си вземе това, което иска, и колкото иска.


Има отделни ястия за вегетарианци и за деца с алергии, без глутен, без лактоза и т.н., и т.н., само хлябът е шест вида.

Всяка инвестиция в образованието на една държава, е инвестиция в нейното бъдеще. Това е най-важната инвестиция. Ако инвестираш в образование, след години няма да имаш нужда да инвестираш в други неща. Образованата нация е двигател и на икономиката, и на здравеопазването, и на правосъдието... и на всичко, за което се сетите!Нашата любима Родина България не може да се похвали с 5 процента от тези блага за децата ни и тяхното образование. Финландия, която е с по-малко от нашето население - едва 5 милиона и 500 хиляди души превъзхожда нашата велика страна с тези и други помощи от Държавата. Поради тази причина поподобие на Тодор Колев, наши сънародници се питат – „Как ще ги стигнем финландците“?

bottom of page