window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Иск за 300 000 лева обезщетение внесе една от майките на разменените бебета


Тази сутрин адвокатът на Севда Михайлова - Тодор Мангъров внесе в общинската АГ "Шейново" иск за 300 000 лева обезщетение за неимуществени вреди заради размяната на детето ѝ.

С предявяването на този иск се цели постигането на извънсъдебно споразумение, а парите трябва да дойдат от бюджета на Столична община, след решение на Столичният общински съвет.


Градският парламент ще трябва да гласува дали парите да се отпуснат от бюджета на софиянци. Общински съветници от различни политически сили обаче заявиха, че това няма как да стане без решение на съда. "В такива случаи компетентен е българският съд, който изяснява фактическата обстановка с множество разпити“, заяви пред btv заместник-шефът на здравната комисия в СОС и общински съветник Милка Христова.

“Процедурата е много ясно разписана. Човешкото страдание може много трудно да бъде остойностено. Важно е, че вече има троен контрол в болницата, така че в следващи случаи рискът от подобна грешка да се сведе до минимум”, коментира и председателят на здравната комисия в СОС д-р Антон Койчев.


Разговорите между адвокатите на двете семейства и юристите в болница "Шейново" за изплащане на обезщетения са започнали още на 3 януари – 10 дни преди бебетата да бъдат върнати на биологичните им родители. Ако сумата от общо 600 000 лева не бъде одобрена от общинския съвет, предстои съдебна битка.


Адвокат Мангъров заяви, че ако до 10 дни няма развитие по казуса, ще внесе исковата си молба в Софийския градски съд. По думите му отхвърлянето на варианта за извънсъдебно споразумение ще доведе до увеличаване на исканата сума, което не е добре за общинската болница.


Той смята, че едно такова дело би продължило поне две години.bottom of page