window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Иво Георгиев – 50 години безсмъртие


50 години футболно безсмъртие! 50 години, в които помним таланта и легендарните футболни умения на великия Иво Георгиев.


Въпреки че вече не е сред нас Иво Гол оставя впечатление във футболната ни история със своя нюх пред гола и като един от най-качествените български нападатели.Той е голмайстор на „А“ група със Спартак (Варна) през сезон 1995/96, когато бележи 21 гола. Част от състава на националния отбор за Евро'96 в Англия. Иво Георгиев израства в школата Академик (София). През 1990 година става футболист на унгарския Дебрецен и играе три сезона за клуба. През лятото на 1993 г. преминава в друг местен клуб – Дорог Баняс, където остава няколко месеца.В началото на 1994 г. Георгиев се завръща в България и подписва договор с втородивизионния Корабостроител (Русе), с който става голмайстор на "Б" група . През лятото на 1995 г. Георгиев става футболист на Славия (София), но дни по-късно треньорът на „белите“ Стоян Коцев се отказва от услугите му. Поради това нападателят преминава в Спартак (Варна). Бързо се утвърждава като основен реализатор на „соколите“.На 14 октомври 1995 г. бележи 6 попадения за победата с 8:1 срещу Спартак (Пловдив), като по този начин дели своеобразния рекорд за най-много голове в един мач от „А“ група заедно с Петър Михайлов, Тодор Праматаров и Цветан Генков. По време на сезон 1995/96 вкарва общо 21 гола и завършва като №1 в листата на стрелците. През лятото на 1996 г. играе за Спартак в турнира Интертото, след което е продаден на елитния швейцарски Аарау за сумата от 550 000 долара.През ноември 1997 г. Георгиев преминава в Левски (София). Подписва договор със "сините", играе 1 приятелски мач и вкарва гол. В началото на 1998 г. се завръща в Спартак (Варна). През пролетния дял на сезон 1997/98 изиграва 13 мача в „А“ група и бележи 6 гола.


През лятото на 1998 г. преминава в германския третодивизионен Валдхоф Манхайм. Изиграва обаче само 7 мача за отбора, тъй като по време на сезона претърпява счупване на крак и отсъства 6 месеца от терените. Разписва се също два пъти за Националния ни отбор в контрола срещу тима на Македония.Един от най-великите български голмайстори в историята остава уникален с това, че няма отбор, в който е играл и да не е отбелязал попадение.След края на кариерата си със спортния журналист Станимир Бакалов, който е един от най-добрите му приятели, основават отбора Ултраспорт Академия.


Умира на 13 ноември 2021 г. от остра сърдечно-съдова недостатъчност.

На днешния 12 май Иво Георгиев трябваше да навърши 50 години. Негови близки и приятели казват, че човек като него няма как да умре и той ще бъде винаги с нас – със своите добри дела, своите футболни умения и своята вярност към приятелите си.С почит в демонстративен мач на комплекс „Спортна София“ до Националния стадион „Васил Левски“ негови бивши съотборници и фенове на Спартак (Варна) от софийската им организация „Соколи“ (София) ще отдадат своето уважение към великия ни футболист.


Мачът е с начален час 18:00 на терен 3 и са поканени всички бивши съотборници на Иво Георгиев, както и всички, които искат да почетат паметта му.

bottom of page