window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Започва Коледният пост


От 15 ноември започват Коледните пости, които продължават до 24 декември (Бъдни вечер) включително. По време на постите не трябва да се ядат храни от животински произход.


"Човек пости не, за да спазва някаква диета, а, за да се подготви духовно, психически и телесно, да приеме тази тайна, която се дава - да се докосне до същината на празнуваното събитие или по друг начин казано - да не пропусне срещата с Христос, защото на Рождество празнуваме тази велика тайна, която Свети Йоан Богослов с три думи изразява - словото стана плът, Бог стана човек и както допълват някой светци, за да стане човекът Бог, Христос дойде в нашия свят, за да ни срещне, намери, за да приемем тази протегната ръка и да се оставим да бъдем намерени", каза за БНР отец Сава Кокудев от столичната църква "Света София".


В първия ден на рождественския пост той ще изнесе беседа в обучителния център на Софийската Света Митрополия

"В неделното евангелско четиво ще представя историята, в която един юноша богочестив, спазващ закона пита Христос как може да се спаси и да наследи вечния живот. Христос го пита на свой ред според него кое е най-важното в закона и той отговаря, че най-важното е любовта към Христос и ближния. Христос го изпраща с думите - точно така прави и ще бъдеш спасен"."Той е този, който превързва раните ни, който ни лекува от раните, които падналите духове ни нанасят. Чрез своите тайнства на елея и виното, чрез кръщението, миропомазването, причастието. Той ни лекува и той е този, който ни оставя в ръцете на съдържателя на страноприемницата, в ръцете на епископията на църквата, за да се погрижат те за нас, докато дойде второто пришествие. Тази притча обединява всички аспекти на празника".

В следващите 40 дни вярващите християни постейки, извършват духовен подвиг, който изисква да се обърнем към себе си, към ближния и към църквата. В християнската традиция най-известният постник в християнството е Св. Йоан Кръстител, който е водил аскетичен живот, облечен в дрехи от камилска вълна, хранил се е с див мед и плодове и непрестанно се е молил.


bottom of page