window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Заловиха близо 60 мигранти край Ихтиман


Три групи с нелегални мигранти са заловени в района на Ихтиман и Вакарел. В два микробуса и лека кола са се возили 57 мигранти. Трите превозни средства са спрени за проверка в рамките на 7 часа. "Те са пътували от Бургас за София по АМ "Тракия". Спрени са за проверка от полицията в района на Траянови врата. За разлика от друг път, не е оказана съпротива от страна на превозващите мигрантите", обясни окръжният прокурор на София Наталия Николова пред БиТиВи.


Тя подчерта, че мигрантите са били мъже от Сирия и Афганистан на видима възраст между 18 около 24 години. В този случай няма лица под 16 години. Всички са настанени в съответните учреждения, каза Николова.


На тримата водачи им е повдигнато обвинение за "каналджийство". Тя описа и профила на участващите в прекарването на мигрантите. "В голямата си част през последния един месец каналджиите са граждани на различни държави - има и българи, но в повечето случаи са чужди граждани. Не са осъждани, нямат криминални прояви. Това, което казват те, че искат да спечелят пари", добави Николова.


По думите ѝ България е само транзит за мигрантите, обикновено те трябва да бъдат превозени от Турция до Сърбия.


Припомняме, че във вторник служебният вътрешен министър Иван Демерджиев увери, че мигрантската вълна е и ще остане под контрол, докато е на този пост. "Ние не пропускаме тези групи, които не са толкова много в момента, но преминават през страната. Стремим се да ги задържим, да ги регистрираме по съответния ред и да ги настаним в бежански центрове", похвали се той.
bottom of page