window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

“Журналистиката, най- древната професия”


Политическата проституция и медиите. Това са темите, които засяга в анализа си един от най-добрите геоантропологични медиатори у нас Георги Николов- Гецата за сайта neudobnitebg.com. Пускаме ви го едно към едно без редакторска намеса:


“Отдавна спрях, като репортер, да отразявам политически събития. Дори и сега пиша за тях с един горчив вкус в устата. За вкусовете в устата, обаче след малко. Да бъдеш журналист у нас изисква задължително да обслужваш нечии интереси. За да изкарваш пари, за да успяваш да се натегнеш, за да си търсен и актуален. За да си заслужава цената на продажбата на душата ти, а често и на тялото. У нас, след почти един живот преход, няма как да е иначе. Няма как да спечелиш избори без да си лустросан и да присъстваш постоянно в мейнстрийма. Няма как да прикриваш кражби за милиарди, без да имаш зад гърба си армия от кози, мисирки и застаряващи, кресливи лелки. Кресливи, но удобни. Приятно възхваляващи елегантния ти профил на мислещ за народа. Че нали за това са те наблюдавали и създали службите. Да може Миролюби, Виктор Николаевци и Диковци да те гледат оплезени в очакване на плюнката ти, която да бъде превърната в имиджов Пиар в твоя полза. Разбира се във фабриката за превръщане на плюнка в медийно бижу плащат добри заплати. Дори може да се издигнеш до началник смяна, с леката си провинциална амбиция. Всъщност тези герои са класически продавачи на душата и тялото си. И най- вече, те са основната част от създаването на политическия ни елит. Или по- скоро на липсата на такъв. Разбирам ги. Често най- добрите в бранша изкарват петцифрена сума в рамките на месец. За да може някой общественобезизвестен да стане премиер или министър на нещо си. Цената на петцифрената сума е вкусът в устата, за който говорих в началото. По- опитните в гилдията ще ме разберат веднага! Синоним на Независима журналистика в днешно време е Хигиенично фекалоотделяне. Или както би казал един съсед: “Е, брат, нема начин!”. Но пък нали в последно време всеки сам си преценя. Като ви гледам какви си избирате напоследък, май си заслужавате медийния поток…или паток?”

bottom of page