window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Европрокуратурата подхваща Кирил Петков


Българският премиер Кирил Петков е предаден на Европейската прокуратура по сигнал за незаконни негови действия, свързани с европейски средства. Става въпрос за подписване и издаване на актове по време, в което противоконституционно бе служебен министър на икономиката в първия кабинет на президента Румен Радев. Сигналът еподаден на 11 април до Европейската прокуратура, пише ПИК, които са научили от източник от институцията в Люксембург.


Подателят е мотивирал своя сигнал с обявяването за противоречащо на основния закон за назначаването на Петков за служебен министър, предшествано от подписаната собственоръчно от него декларация с невярното съдържание, че има единствено българско гражданство.


Кирил Петков се оказа и канадски гражданин, заради което с Решение № 16 от 27.10.2021 г. на Конституционния съд указът на президента за назначаването му като служебен министър бе обявен за противоконституционен. В сигнала подробно е била описана фактологична обстановка около случая, като се посочва, че в решението си КС е повдигнал и въпроса дали указът на президента е довел до промяна в правния ред на страната. Подателят на сигнала припомня, че в периода 12.05.2021 г. – 16.09.2021г. като служебен министър на икономиката Петков е издавал редица актове с правно значение – правилници, наредби, инструкции и заповеди, предвид разпоредбата на чл. 115 от Конституцията. В нарушениена основния закон е бил и ръководител на европейската оперативна програма „ Иновации и Конкурентноспособност“, която разходва средства от еврофондове.


Авторът на сигнала твърди, че заради действията на Петков, включващи подписването на декларация с невярно съдържание, в период на шест месеца всички актове, издавани от управляващия орган на европейската оперативна програма, реално са нищожни. Настоява се Европейската прокуратура да провери – дали от действията на настоящия премиер не са довели до ощетяване на европейските данъкоплатци.

Сигналът съдържание твърдение, че Кирил Петков е извършил престъпление по чл. 313 от българския наказателен кодекс, като целенасочено е укрил наличието на двойно гражданство, което е довело до ощетяване на европейския бюджет.


По същия казус българската прокуратура отказа веднъж да разследва Кирил Петков. Тъй като, като служебен министър на икономиката, Петков е управлявал евросредства, то след като е сезирана, Европейската прокуратура трябва да установи – има ли данни за престъпленияна настоящия премиер преди една година.


Доколко е обективно ще е разследването на европрокурорите, не е ясно, тъй като българския представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева и една от европейските делигирани прокурорки Елена Попова са в тежък конфликт на интереси именно с Кирил Петков. Мъжът на Елена Попова – Борислав Попов, пък бе уреден от настоящото правителство за член на ръководството на държавния ВиК Холдинг.


Проверката на Европейската прокуратура срещу Кирил Петков ще е своебразен тест и за европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, доколко ръководената от нея институция е независима от либералната диктатура в Европейския съюз.bottom of page