window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Държавна сигурност е предложила районен кмет на ПП/ДБ и "Спаси София"


Кандидатът за кмет на София от ултралибералната коалиция - "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" Васил Терзиев е решил да воюва с бивши опоненти на роднините си от комунистическия му род, които са се опълчили на Държавна сигурност.


Това стана ясно от интервю на Георги Георгиев от "Боец" с кмета на район "Изгрев" в столицата Петко Горанов. Той разкри, че родственикът на Васил Терзиев -Павел Терзиев се е опитал да го вербува за Държавна сигурност многократно.

"Действието се разви през януари 1986 година. Павел Терзиев работеше в Софийски университет. По-късно разбрах, че това е топ служителят на Държавна сигурност за университета. Искаше да бъда доносник. Каза ми, че са ме проучвали и аз отговарям на техните условия за работа при тях, надълго и нашироко ми обясняваше каква организация е Държавна сигурност, че докато има Държава, ще има служби за сигурност. Със сигурност е така, но трябва да разграничим службите в тоталитарния режим и в един демократичен режим. Те са съществено различни. Тогава беше още пресен споменът и последиците от Възродителния процес съвсем пресни.


Павел Терзиев ми обясняваше, че сега е моментът кой кого ще унищожи в двете системи на Изтока и Запада, че аз като патриот трябва да работя за тях. Имахме 4 срещи с него - две в университета и две навън.


Аз се опитах да му откажа с чувство за хумор, че ме надценяват и нямам нужните качества, за да работя за тях. А той ми отвърна - нека не се заблуждаваме, не ти трябват никакви качества. На теб ти трябват вместо 2 уши - 4 и да казваш какво чуваш, да докладваш. Аз усетих, че ще изгубя себе си и просто не мога да участвам нормално в един разговор, защото все едно съм на работа и трябва да докладвам личните си разговори. Потърсих съвет от родителите ми и те ми казаха да се разгранича максимално бързо от този човек", споделя кметът на район "Изгрев" Петко Горанов.


Последният няма да бъде кандидат за кмет на предстоящите избори заради отказа пред роднината на Васил Терзиев да служи на Държавна сигурност. Мракобесното комунистическо минало явно застига всеки, който се е опълчил тогава срещу режима. За това говори и действието на Васил Терзиев, който сега одобри кандидатурата за район "Изгрев" на Делян Георгиев, който е член на БСП.


bottom of page