window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Държавата на Радев…и Тримата глупаци!


Автор: Виктор Волокин


Нови четири месеца ще управлява президентът Румен Радев до следващи предсрочни парламентарни избори в края на юли и най-малко месец време до евентуалното сформиране на редовно правителство след тях. Така коментираха политолози бързането на президента да свика 49-ото НС още на Велика сряда, а не след Великденските празници и припомниха обстойните анализи в нощта на вота и от миналата седмица.


Тогава политици от различните формации в бъдещото 49-ото НС допуснаха, че Радев нарочно ще бърза, за да няма време за преговори между политическите сили и да се стигне до нови предсрочни избори в края на юли.


“Президентът или оказва натиск върху партиите, или цели бързи нови избори”, заяви политологът Даниел Смилов. На същото мнение се оказа и проф. Калин Янакиев: “Радев би искал колкото се може по-бързо да приключи с този парламент, за да продължи да управлява страната и да я тласка встрани от нейната евроатлантическа посока”.


Конституционалисти коментираха, че няма пречка още в първия ден след Великден Радев да проведе консултациите за съставяне на правителство с парламентарно-представените партии и да побърза с връчването на проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС. Депутати казаха, че съществува едно сериозно “Но!”: бързането на Радев може да бъде препънато от липса на председател на Народното събрание. По Конституция той се избира още на първото заседание на парламента, но 48-ото Народно събрание показа, че този избор може да продължи и седмица, ако между партиите няма консенсус.


Докато не бъде избран председател и зам.-председатели, не могат да се формират парламентарни групи и да започнат консултации за съставяне на правителство. Народни представители разказаха, че имало планове да се проведат неформални срещи и разговори между парламентарните парти и да се обсъдят кандидатури. Радев обаче провалил тези намерения с бързото издаване на указа за свикването на 49-ото НС.

bottom of page