window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

ДС тактика: Васил Терзиев започна с уволненията на политици


Членове на софийската дружба на БЗНС настояват незабавно за оставката на националния лидер на организацията Илия Зюмбюлев.


До напрежение в земеделската партия се стигна след като в понеделник, 24 юли председателят е направил опит да осуети провеждането на извънредно заседание на столичната организация, отказвайки да допусне членовете в офиса на партията. На заседанието трябвало да се вземе решение коя кандидатура ще подкрепят земеделците на предстоящите кметски избори в София през есента.


Преди парламентарните избори през април БЗНС се включи в коалицията от партии и организации, подкрепящи ПП-ДБ, а като награда за това преди две седмици Илия Зюмбюлев бе назначен от премиера Денков за областен управител на Пловдив.


Въпреки заключения офис заседанието се е провело на стълбището пред сградата. Сред заседаващите на улицата при над 38 градуса температура е бил и 90-годишният Величко Велев, един от малцината оцелели до днес концлагеристи от комунистическите репресии.


Земеделската организация в София е взела единодушно решение да подкрепят кандидатурата на проф. Вили Лилков за кмет на столицата и са се противопоставили на опита на председателя Зюмбюлев да наложи силово БЗНС да припознае като своя номинацията на внука на Държавна сигурност Васил Терзиев. Вчера земеделците разпространиха до медиите и своя позиция – защо се разграничават от Терзиев и застават зад проф. Лилков.


Зюмбюлев се опитва с принуда и административни хватки да манипулира позициите на земеделците. Това, което прави е недостойно, но и гавра към паметта на жертвите, които БНЗС е дала в годините на тоталитаризма. Явно има голям политически страх, че настроенията в дружбата са различни от интереса и личните амбиции за кариера на председателя, коментират земеделци. Концлагеристът Величко Велев е категоричен, че с подкрепата на партизанския внук БЗНС се самоубива и никога няма да може да измие този позор от лицето си.


Пред членове на организацията Илия Зюмбюлев се оправдавал, че от ПП-ДБ го натискат да спазва решенията на коалицията, обяснявал, че политическата ситуация е сложна и трябва да се правят компромиси, за да оцелее правителството.


bottom of page