window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Днес е денят на пчеларите


На днешната дата 10 февруари Православната църква чества деня на Св. Валентина и на Св. Харалампий. Според народните традиции 10 февруари е и ден на пчеларя, а силата на меда е открита именно от светеца.


Легендата разказва за страшните мъки, на които в тъмница е бил подложен светецът, за да се откаже от вярата си и да се отрече от нея. Божията ръка обаче излекувала раните му и той проповядвал правата вяра до смъртта си. В негова чест на деня му – 10 февруари – в църквата се освещава мед, за който се счита, че след това има божествена и изцеляваща лечебна сила. Медът е наистина свещен – ценен като злато и лекуващ редица заболявания, но ползите от пчелите – тези чудни и работливи създания – далеч не се изчерпва с меда.


Много хора се страхуват от тях, поради опасност от ужилване и евентуална алергична реакция, но това е погрешно схващане. Пчелите не нападат, ако не се чувстват застрашени. Те не са агресивни и дори да ги оставите да пълзят по кожата ви, ако не ги предизвикате, няма защо да се страхувате от тях. Изключително ценни са, но малцина са наясно, че без пчели е застрашен животът на земята. Знаете ли защо и познати ли ви са тези ползи от пчелите? Земеделието е невъзможно без пчелите. Те опрашват културите и гарантират добра реколта. Там, където ги няма, се налага да се прави ръчно опрашване, което е трудоемко и неестествено.


В някои части на света е развито подвижно пчеларство, при което земеделците наемат пчелни семейства, поставят ги близо до културите си и така решават проблема с опрашването. От пчелите зависи и опрашването, и съществуването на 80% от растенията на земята. Краят на пчелите ще означава край и на човечеството. Освен меда пчелите ни дават още много продукти, които са пълни с витамини и минерали, укрепват имунната система и подпомагат лечението на редица заболявания.


Сред тях са прашецът, прополисът и пчелното млечице. Отровата на пчелите се използва за нестандартно и нетрадиционно лечение на възпалителни заболявания като артрит. Лечението с отрова от пчели, посредством ужилване от тях, е древно и се е практикувало още в древни Индия, Китай, Египет. Днес то продължава да се използва от лечители за въздействие върху сърцето и кръвоносните съдове.


Прилага се за: - превенция на образуване на тромби и съдови инциденти, - увеличаване на хемоглобина в кръвта, предпазване от анемия, - заздравяване на сърцето и против аритмия и нарушения в сърдечния ритъм - понижаване на кръвното налягане. Естествено, важно е в случая да не сте алергични от ужилването на пчелите. Алергичните хора трябва да се въздържат от досег с пчели и пчелни продукти. Алергичните реакции в някои случаи могат да бъдат тежки и да представляват опасност за живота.

bottom of page