window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Десетки хиляди белгийци казаха НЕ на измисления Ковид


Над 50 000 души в Брюксел се обявиха срещу световния заговор наречен Ковид. Те протестираха срещу мерките на белгийските власти в областта на здравеопазването. Наложи се полицията да използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да ги разпръсне. В основната си част протестиращите са белгийци, но към тях се присъединиха и граждани на Франция, Нидерлания, Германия и Италия.

Протестиращите носеха плакати с надписи като "Демокрация означава свобода", "Не на QR-кодовете" и "Не на коронавируса на обществото!". Много от тях не носеха защитни маски за лице, предаде БНР.


Основното им искане е да се проведе истински обществен дебат за мерките и, по думите им, в името на свободата и демократичните ценности те призовават тези, които повече не се усещат, че са чути, да се присъединят към тях. Те скандираха основно "Свобода".


Част от протестиращите изразиха опасенията за ваксиниране на децата срещу Covid, а някои се обявиха против задължителната ваксинация.


Недоволните носеха плакати, заклеймяващи белгийския премиер Александър де Кро и Covid паспорта, който се изисква за достъп до редица обществени заведения и доказва ваксинация или отрицателен резултат от изследване.
"Ваксинирана съм, но се ядосах, че децата ми бяха принудени също да се ваксинират. Направиха го, за да са свободни - искат да пътуват, да участват в спортни състезания, а не могат да го правят, ако не са ваксинирани. Не искаха, но бяха изнудени да го направят", заяви протестираща.


Организаторите призоваха да се включат и участници от други страни от Европейския съюз и в тълпата се виждаха и знамената на Полша, Франция, Нидерландия. Имаше участници също и от Франция и Португалия. Недоволните от ограниченията скандираха "Свобода!", а в репортаж на Асошийтед прес се чува и българска реч.


Лидер на протеста, излъчващ по високоговорител, извика: "Хайде хора! Не им позволявайте да ви отнемат правата", докато полицаи се изправиха срещу демонстранти, които хвърляха бомбички и отправяха обиди, предаде Асошийтед прес.


"Върви по дяволите!" — изкрещя протестиращ, облечен с фалшив рицарски шлем с цветен кичур.


Някои протестиращи влязахо в саморазправа с репортери, отразяващи шествието за Асошиейтед прес, като натискаха и заплашваха журналистите и повреждаха видеооборудването им. Един протестиращ ритна един от журналистите, а друг се опита да го удари, отбелязва агенцията.
Днешното шествие в Брюксел е продължение на демонстрации в десетки европейски градове снощи, в които също се включиха хиляди хора, недоволни от ваксинационните паспорти и други изисквания, наложени от правителствата с идеята да се овладее пандемията от коронавирус.

bottom of page