window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page

ЧАТАЛ ПАЗАР - гр. София бул. Самоков 28

Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Депутат от ДБ се похвали с грамота от украинския батальон „Азов“, санкциониран от Конгреса на САЩ


Автор: Иванка Стоянова


Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев от 48-ото Народно събрание се похвали в социалната мрежа Туитър с грамота от украинския националистически батальон „Азов“, пише „Обективно. бг“.


Политикът от ДБ публикува снимка на грамота, на която е написано: „Благодарност на Ивайло Мирчев за съдействие в делото за защита на украинската държава и подкрепа на боеспособността на азовските части на отбранителните сили на Украйна“. Грамотата е подписана от Oлег Петренко, координатор на проекта „Подкрепете Азов“ (Support Azov).

Не е ясно какво е направил Ивайло Мирчев, за да получи тази грамота, но справка на сайта на Support Azov показва, че проектът събира пари за бойците от „Азов“. Oт грамотата не става ясно как точно политикът е „подкрепил“ националистическия батальон в Украйна.


Сайтът събира пари от цял свят в различни валути, като обяснението е, че са нужни за бронежилетки, генератори, дронове, ремонт на автомобили, моторни триони и брадви, които според обяснението са необходими за строежа на укрепления. На сайта също така е записано, че парите са нужни за освободените от плен бойци от Азов и семействата им.


Пише още, че в Украйна е регистрирана благотворителна фондация със същото име и че тя събира пари само за бойците от „Азов“, т.е. българският депутат е помогнал на „Азов“.


През 2018 г. американският Конгрес забрани оръжия на САЩ да бъдат пращани на „Азов“, заради крайната им идеология. Редица западни медии публикуваха тогава разследвания кои са тези крайни националистически милиции в Украйна и каква е идеологията им. Въпреки това след началото на войната имиджът на „Азов“ бързо претърпя метаморфоза в същите тези медии, които ги бяха разследвали по-рано, а фактчекърите започнаха да маркират като „фалшива новина“ всяка информация, свързана с „Азов“, която не е благоприятна за Украйна.


bottom of page