window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Ден на Йогата


На 21 юни отбелязваме Международния ден на Йогата.

„Още от древността йогата принадлежи на човечеството. Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Човешкото същество е съставено от тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да ръководим ума си, да открием великите загадки на душата и да достигнем до равновесие между физическо, умствено и духовно, това е йога.”


Свами Сатянанда


За какво става въпрос в Йога?

Йога е древна наука и начин на живот, открити и предадени от мъдреци и светци хилядолетия назад. Йога е била запазена през вековете в областта на Хималайските планини. Това е било възможно поради подходящата социална, културна и историческа обстановка в тези земи. А днес, Йога е част от целия свят. Милиони са прегърнали йога за постигане на здраве, хармония и разкриване на вътрешния потенциал.


За какво става въпрос в йога? Става дума за това да станем съзнателни. Йога е да се справим с негативните черти в характер си и да развием позитивни качества, които да издигнат и нас и другите около нас.


Йога е дисциплина чрез която развиваме осъзнаване и опознаваме себе си. Да познаваме фината ни страна, да сме виждащи, осъзнаващи фината ни същност, вътрешната ни природа. Дисциплината е социална по своя произход, но в йога имаме предвид лична и духовна дисциплина. Да мислим, преди да действаме, а не да реагираме. Да седнем тихо и неподвижно, да успокоим ума. Да постигнем една хармония в живота. Йога дисциплината, с която можем да се доближим до себе си, до вътрешния си дух, природа, и да бъдем добре настроен инструмент, който да свири чудесна и красива музика.


Каузата на йогата

Много духовни учители са допринесли за това постижение йога да бъде из целия свят. Едно от имената на този духовен пантеон е Свами Сатянанда Сарасвати, вдъхновител и създател на Сатянанда йога и Бихарската школа по йога. През 1963 година той каза:

“Йога ще бъде международна култура и ще промени курса на събитията в света”. И с настъпването на 21 век виждаме че тези думи започват да се превръщат в реалност.


Международен ден на йогата

Това, което е било в мислите на древните мъдреци, днес е вече реалност в света. През 2014 г. Общото Събрание на ООН единодушно прие декларация, че 21 юни ще бъде честван като Международен Ден на Йога.

На този ден на лятно слънцестоене, когато светлината е най-много, и силата на йога ще даде равновесие и баланс, ще бъде празник на Йога. По случай Международния ден на Йога Бихарската школа по йога е съставила йога програма, която всички йога практикуващи да изпълнят този ден, вижте йога програмата за Международния Ден на Йога.

bottom of page