window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Делфинариумът във Варна празнува 38 години


В днешния ден варненският делфинариум има празник - празнува 38 години. Това е и поводът да дадат име на бебето тюленче, което се роди там наскоро, съобщиха от Делфинариума.


Тюленчето ще се казва Лия и е кръстено на баща си Лео. То все не се показва пред посетителите, за да не се стресира. С майката Бианка са отделени в самостоятелно помещение, а служителите полагат най-добрите грижи за тях.


За днешния празник на Делфинариума ще има забавна програма, викторина с награди и много сувенири за децата, както и семеен билет за посещение на представление с делфините. При минимум 4 закупени билети само през сайта на Делфинариум Варна, един детски билет ще бъде безплатен.


Варненският делфинариум е открит на 11 август 1984 година и разполага с 1200 места. Размерите на басейна са 12 на 15 метра и дълбочина 6 метра. Той се пълни с морска вода чрез специална помпена система, която я и пречиства.


3 женски и 2 мъжки делфина са видни от кафе-сладкарницата. Кимбо и Доли са донесени от далечните брегове на Гватемала и Куба, а Йоана, Бимбо и Флипър са родени тук. В него вече има и 3 тюлена.


Екипът на Делфинариум Варна акцентира, че животните имат нужда от нов дом. Проектът за разширението на "Делфинариум Варна" е одобрен, платен и съгласуван. Закупен е и допълнителен парцел, но повече от година и половина няма отговор. В общината е внесено предложение за обединяването на близки прилежащи собствени терени, съответно 863 кв. м и 2700 кв. м, за които инвеститорът иска обединение. Проектът ще е в близост до настоящата сграда, за да се запази облика на Морската градина.

bottom of page