window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Голям интерес за наградата „Орфей“


Литературната награда „Орфей“ предизвиква огромен интерес. Вече 10 романа са кандидатствали в конкурса и то само седмица, след като тя беше обявена. Информацията съобщава в социалните мрежи нейният организатор и благодетел – известният журналист Стоил Рошкев.
Припомняме ви, че той направи нечуваният досега жест за България да направи конкурс за роман с финансова награда от цели 12 000 лева. Крайният срок за получаване на ръкописите е 24 май, а победителят ще бъде обявен на 24 юни. Вижте цялото съобщение на Стоил Рошкев за литературния конкурс:


ОБЯВЛЕНИЕ: УЧРЕДЯВАМ НАГРАДА ЗА РОМАН - 12 000 ЛЕВА


Наскоро продадох апартамента си на бул. “Васил Левски” в София.

С част от парите закрих ипотеката на сегашното си жилище - по-встрани от центъра.

Остана някоя и друга хилядарка.

Но, викам, Стоиле, кола имаш. Нищо че е 20-годишна, ама баварка, служи вярно, рядко те предава (веднъж на пет-шест години се сменя гарнитура на глава). Дом имаш - по-широк от предишния, а отскоро е и неипотекиран. Екстра.

Какво да правя с остатъка от парите?

РЕШИХ ДА УЧРЕДЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА НОВ БЪЛГАРСКИ РОМАН [НЕИЗДАВАН].

Наградата се казва “Орфей”. Нейният размер е лева.

Това досега, колкото и да не е за вярване, оказва се, е най-голямата награда, давана в България за роман (от началото на прехода след 1989).

Фонд “13 века България” към Министерството на културата например връчва 11 хиляди лева награда за роман. Наградата “Елиас Канети” е 5 хиляди лева. Т. нар. награда за литература на ЕС е 5 хиляди евро.

В същото време в Испания, да речем, има 125 хиляди евро награда за литература (Наградата “Мигел де Сервантес”).

Аз съм на мнение, че ако искаме да има България, трябва да се харчат пари за българска култура. Тъкмо за българска култура. (Защото всичко е култура - икономиката също). Но не пари за семки. А да може творецът в действителност да живее като творец, да вдъхновява хората и да славослови Родината.

Специална тема на първото издание на конкурса няма. Бихте могли да участвате както с ръкопис на съвременна тематика, така и на историческа. Може да се включите с класически тип сюжет - от А до Я, може и с безсюжетен роман - поток на съзнанието. Или комбинация от двете. Или нещо четвърто (като например един от нашумелите съвременни романи “Ужасно силно и адски близо” на Джонатан Сафран Фоер). Подходът към вашия роман е ваше лично решение.

ИЗИСКВАНИЯ ОТ ТЕХНИЧЕСКО ЕСТЕСТВО: Обем до 500 стандартни страници (формат А4, шрифт Times New Roman 12, разредка 1.5). До един текст на автор. Анонимни творби не се приемат. Всеки роман трябва да е придружен от анотация в рамките на една страница. Произведенията ще бъдат оценявани от авторитетно жури.

Наградата “Орфей” ще бъде връчена на юни 2022 г., Еньовден.

Всеки, който иска да участва в конкурса, може да изпрати романа си на “Word” файл на адрес:

office@orpheus-prize.bg

както и на: prizeorpheus@gmail.com

Началото на конкурса е днес, 16 февруари 2022 г., считано от минутата на публикуването на тази обява.

Крайният срок за получаване на текстовете на романите е май 2022 г.


С уважение: Стоил Рошкев


bottom of page