window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

ГЕРБ замрази преговорите за кабинет, ПП/ДБ съгласни с решението


ГЕРБ замразяват преговорите с ПП-ДБ. Това заяви Мария Габриел след заседание на ръководстовото на партията.

По думите й проблемът не са обидите в записите, които Радостин Василев изнесе, а изговорените визия и начин на управление в тях.


"Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжи и разклащане на устоите на държавата и неспазване на фундаментални принципи на републиката", каза тя.


По думите ѝ е неприемливо по време на преговори да се говори едно, а навън друго. Навън са лъжи.


"Изводът ми е, че вече те и вътре не могат да бъдат приемани сляпо за истина. С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП- ДП, смятам, че това е неприемливо и към тях. Второ, неприемливо е, дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван. България е суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и аз ги ценя, защото знам, че когато отстояваш позицията си от самото начало, с аргументи, с прозрачност, те те уважават. Но решенията се вземат единствено в България. България не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността", каза още Мария Габриел.


"Неприемливо е да се говори дори за политизация на администрацията. Нечуван подход към държавния апарат, който не може да бъде обезглавен, защото държавата ще спре да функционира. Само допреди три седмици съм била начело на три генерални дирекции на Европейската комисия, хиляди хора в тях, наум не са ми идвали подобен тип действия", посочи Габриел и допълни, че има не само неприемливи неща, а и много въпроси:


"Задавам си въпроси като - това ли е виждането как се правят избори? Ако е това, смятам, че българските граждани не заслужават такова отношение. Не визирам конкретно избиратели на партии, а хората, които очакват по време на кампания за избори да направят своя информиран избор в уважение с тяхното мнение и ценности.

Въпроси - какво означава ала-бала с президента?


Без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма. И на този етап виждам, че експертно правителство продължава да има най- голяма подкрепа, но на мен сега ми е важно да има яснота по отношение на ненарушаването на закона, неполитизирането на държавния апарат и службите, ясни гаранции за спазване правомощията на институциите, и устоите принципите на българската държава. Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите", подчерта Мария Габриел.


Междувременно от ПП/ДБ отговориха, че реакцията на ГЕРБ е правилна.


Замразяването на преговорите от страна на ГЕРБ е много умно решение от страна на г-жа Габриел. При борсовата търговия знаем, че първите 48 часа следфорсмажорно събитие най-важно е нищо да не правиш, защото би било грешка и плод на емоция. Това коментира пред БНТ лидерът на "Зелено движение" и съпредседател на ПГ на ПП-ДБ Владислав Панев.


От записа изглежда, че Националният съвет на ПП обсъжда как да спази предизборните си обещания към избирателите, как да ускори влизането на България в Шенген и еврозоната, смята Панев. Според него в записа няма изговорени лъжи.

Става въпрос за разговор между над 50 човека. Става въпрос за спор, хора, които не са на еднакво мнение, това не е лидерска партия, където лидерът говори 15 минути, всички ръкопляскат и си тръгват.


Напълно логично е ГЕРБ да сменят позицията", заяви Панев.


bottom of page