window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

В село Каравелово останаха без химически тоалетни


Положението в село Каравелово е трагично.

В 8 наводнени къщи в карловското село няма химически тоалетни. Местни жители очакват дарение от Великобритания, за да могат да се раздадат няколко броя подвижни тоалетни на възрастни и болни хора.


Химическите тоалетни в селото сега са само 5-6 на брой, недостатъчни, разпределени непропорционално - човек трябва да върви над 300 м, за да отиде до тоалетната. Възрастна баба - как да стигне в непроходимото село до там и да се върне, питат местни жители.


Хората ходят като зайци по дворовете. "Като видя, че комшията е клекнал и се обръщам настрани", казва един от жителите. "Дотук мислихме как да изчистим, изчистихме - ама после", питат собственици на наводнените домове.

Спешно трябва да се направи водопровод и канализация, иначе селата ще се обезлюдят. Дори да има изградени баня и тоалетна в домовете, те не могат да се използват по предназначение - тръбите са запушени от тиня, разказват каравеловци.


В селото няма канализация и преди наводнението. Частичната канализация се оказала незаконна, сега и тя е запушена.


Някои започват да се изнасят от родните си места, заради липса на условия на живот и неяснота как ще се справят през зимата. Вода няма. Двете течащи чешми в квартала на село Каравелово са далеч.


Наскоро едно от децата на път за училище се накаляло с локва и пропуснало занятия. Дарители са му купили маратонки и зимни обувки.


Дори първото освобождаване от Държавния резерв на водата за пиене не е стигнала до хората. "Първият път вода не е пристигала от държавния резерв. Всичката вода до този момент е от дарители. Това, че държавата е написала, че освобождава вода, не означава, че вода е дошла", казва жител на селото.


Към момента не се знае колко къщи са годни за ремонт и живеене. Това трябва да бъде проверено и описано от държавата - дарителите не могат да определят.


Няма я държавата, организацията трябваше да бъде въведена от управляващите, казват хората. Според тях няма и отчетност по пунктовете за раздаване на даренията.


Положението с хранителните продукти е отчайващо. Има хора, които не са получили консерва с храна, нито бутилка с вода, защото не могат да се унижават на пункта. Храната не се разпределя равномерно и достойно, твърдят местни жители.


Някои от даренията са меко казано неподходящи за ситуацията - по санитарни и по чисто целесъобразни причини.


"Има дарения, които са в ужасяващ вид. Огромно количество обувки на токче, офис сака, дантелени блузки, скъсани дънки и бюстиета, сатенени нощници - трябваше да ги изхвърля. Къде една жена ще облече офис сако в наводнения си дом? Как ще ползва одеало, което мирише на манджа", питат доброволци.


Според хората обещаните фургони от местната власт са подигравка, а не решение на въпроса с останалите без дом семейства на фона на идващата зима.


"Всеки който е ползвал такъв фургон на минусова температура знае, че подът замръзва. Той не е подходящ за зима с температури под нулата", уверяват потърпевши.


Като решение от една неправителствена организация са се наели да настаняват част хората в жилища под наем и да им плащат наема.


bottom of page