window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

ВЪЗРАЖДАНЕ се бори за увеличение на позорно ниския бюджет за култура


Председателят на партия Възраждане д-р Костадин Костадинов написа гневен пост във Фесйбук във връзка с опита на вицепремиера Асен Василев от „Продължаваме промяната“ да затрие българската култура.


Припомняме ви, че в днешния ден музеи и галерии в цялата страна останаха затворени в знак на протест. Служителите излязоха с искания за по-високи заплати. Според тях работата им е подценявана, а дейностите – недофинансирани. В момента средната работна заплата в сектора е точно 832 лева. Сред исканията са и пари за ремонти на обектите, както и достатъчно финансиране на различни културни проекти. Служителите са готови за ефективни стачни действия на 3-ти март.


„Както вече знаете, музеите и галериите останаха затворени днес в знак на протест. Разбирам и подкрепям действията на колегите. Наричам ги така, защото 4 години бях директор на Регионалния-исторически музей в град Добрич. Предвидените средства от бюджет 2022 са не само унизително ниски, но това в допълнение с безкрайно обидното отношение на Асен Василев към служителите в тях, наричащ ги "търкащи прах" , говори само и единствено за изключително ниското ниво на култура на българския управляващ елит“, пише в своя пост Костадин Костадинов и продължава.

„Този опит на Василев и компания да убият българските музеи и галерии ще им излезе солено, защото онзи, който посегне на културата и историята си, скоро ще бъде изпратен в забвение“!

„Ние от Възраждане ще помогнем това да се случи час по скоро“!

„Уверяваме работещите в бранша, че ще направим всичко възможно да се преборим за увеличаване на позорно ниския бюджет за култура през 2022 г.“!Припомняме ви, че в утрешния ден, сряда 23 февруари партия Възраждане организира протест от 11 часа пред Министерски съвет срещу всички несправедливости, които ни докараха всички управлявали България досега. Мотото на протеста е под името "Искам нормален живот".

bottom of page