window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Успех! Вторият завод за бронирани автомобили в България ще бъде в Симитли


Канадският гражданин с български произход Антон Стефов е управител и собственик на International Armored Group /IAG/- водещ производител на напълно защитени бронирани автомобили с над 1000 служители на пет континента, съобщава simitli.info.


Компанията има заводи в САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали освен в България има и във Великобритания и Пакистан.


IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО и др. IAG беше избрана и от SpaceX със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.


Роден е в Благоевград, завършва Математическа гимназия, след което специалност “Машинно инженерство” във ВМЕИ - София, където по-късно преподава и защитава докторска степен.


През 1989 година емигрира в Канада. След години опит в първата си фирма за бронировки в Канада, през 1996 г. създава International Armored Group /IAG/ - водещ световен производител на бронирани автомобили.


Семеен е, с четири деца - три дъщери и един син.Г-н Стефов, защо избрахте Симитли за втория си завод, въпреки че планирахте това да стане в Благоевград?


Аз съм от Благоевград, обичам родния си град и исках там да построя завода си. Имахме опити, но не успяхме, защото в Благоевград инвестиционната политика не е развита, не е променено отношението към инвеститорите - все още подлежи на промени и развитие.


В Симитли и с кмета на община Симитли г-н Апостолов нещата станаха много бързо така, както станаха в Бургас. Работи се леко, с удоволствие.


Тук, в Симитли, съществува организация и инвестиционна политика на много високо ниво - има изградена високо технологична индустриална зона, видях местата (бившите погреби към поделението) - поне десет пъти съм се качвал горе, откъдето се открива невероятна гледка. Има много неща за оправяне, но благодарение на кмета на община Симитли, всичко става много бързо и ще продължа да работя с удоволствие тук. Надявам се, че това някога ще се случи и в Благоевград, но в момента организацията съществува и то съществува на много високо ниво в Симитли. Например, вчера бях на празника на град Симитли ( 09.09) и днес сутринта видяхме отново чист, подреден град - с усмихнати и приветливи хора.


Как Вие, българският емигрант в Канада, се превърнахте в световен инвеститор във военната индустрия?


Работя повече от 30 години за военната индустрия и имам разработки на световно ниво. Световно ниво, което се доказва със сертификати и изпитания - с бомбени проверки и защити.


И смело мога да кажа, че сме единствената частна компания в света, която притежава най-високите стандарти, с които се сертифицират тези бойни машини.


Когато говорим за бойна техника, трябва да се обърне внимание на две неща: първо - притежанието на сертификати, които доказват качеството на съответната техника и второ - възрастта, т.е. на колко години е тази техника, защото много пъти в пресата чувам, че някой направил подарил или ще купи военна техника, която е на 20 години - морално остаряла техника, в която едва ли ще могат да се използват новите машини, съоръжения и софтуерни продукти!


Заради войната в Украйна ли се преосмислиха инвестициите на всяка страна във военната индустрия?


Тази война в Украйна беше неизбежна Въпросът беше кога ще се случи, но войната не е изненада, защото събитията хронологично доведоха тя да се случи. Конфликти са се случвали и ще се случват. Това, на което трябва да обърнем внимание, е следното и аз ще го кажа още веднъж:


България е била добре само тогава, когато е имала армия.


Ако България няма армия, няма възможност да се защити. Като говорим за защита, това не означава във военния аспект на тази дума, защита означава да защити дори и своите икономически интереси. И тогава започват влияния, геополитически влияния, имало ги е и винаги ще ги има, но без армия България няма възможност да не се съобразява с тези сили.


Инвестицията в армията и във военната индустрия ще допринесе България да има мнение.


Важно и много по-изгодно финансово за България е да имаме собствено производство и да се инвестира в собствена отбрана. Отбраната стана топ приоритет, независимо дали една държава е изправена пред заплаха от война, или не. Защото добрата защита е една от най-важните гаранции за превенция на агресията и запазването на мира. Ако погледнем в световен мащаб - Швейцария е една малка страна, но се съобразяват с нея, защото парите са там - намерила си е начин за защита. Унгария - територията й е по-малка от България, но там всичко върви перфектно - бизнес,правителство, защото имат перфектна организация. При нас много хора говорят негативно за страната ни, това е неоправдано и глупаво. Ние сме добра нация, с невероятна история, дали сме много неща на света и не би трябвало, въпреки кризите и многото грешки, да имаме един такъв негативизъм в изказванията си.


Какъв комисион получи кметът на община Симитли Апостол Апостолов?


Няма такова нещо, нито ще има.


Много хора в България се питат, като стане нещо, къде е далаверата?


Но аз не мисля, че трябва да обръщаме внимание на хората, които говорят така - тези хора са неудовлетворени от това, което правят. Г-н Апостолов спечели за община Симитли голям инвеститор, устойчиво производство и дивиденти за хората.


Как да променим България?


Ние знаем, че се унищожиха много предприятия, но Симитли е пример, много хубав пример в лицето на г- н Апостолов.


Елате да видите как изглежда градът. Той се е преобразил, вижте усмивките на хората, вижте лицата на хората.


Това трябва да се създаде в България, защото не е невъзможно. Казват на нас ни пречи....Нищо не ни пречи, пречи ни зимният сън. Трябва да започнем да работим по-целенасочено, за да го постигнем. Ако чакаме някой отвън да дойде да свърши работата ни, няма да стане.


Над 20 милиона лева е инвестицията на компанията Ви в Симитли, но за Вас е по-ценна инвестицията в човешкия капитал?


Да, за мен инвестицията в човешкия капитал е най-ценна. Важно е да се обърне внимание в подготовката на кадрите. Най-голямото измерение на инвестицията е тук да могат хората да произвеждат сами по-късно. Това е доста дълъг процес, който ние вече сме започнали, в момента одобряваме програми за специализанти в университета в Благоевград, ще започнат такива учебни програми и в Симитли. Най-важното в този момент е да се обърне внимание на подготовката на кадрите, което ще стане в рамките на няколко години - теоретично и практично. С кмета г-н Апостолов говорихме, че той ще подпомогне тези процеси. Да работим методично и се изграждат специалисти, да се обособят учебни стаи с цифрови машини и на теория, и на практика се обучават кадрите - това е инвестиция в бъдещето.


Ще има ли бойни машини с името Симитли наравно с Рила, Пирин и Балкан?


Надявам се да има.


Вие сте гражданин на света. Роден сте българин, живеете в Канада. Коя е най-хубавата страна за вас?


България. Най-мило ми е в България. Тук, в Благоевград, са моите истински приятели от ученическите ми години. Където и да пътувам, винаги се връщам с радост в родината.IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, германските въоръжени сили и др. IAG беше избрана и от SpaceX със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки. Автомобили и линейки на IAG се ползват от гранична полиция, за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. Над 150 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Технологията на IAG Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки. IAG е първата компания с най-високо ниво на балистична сертификация за бронирани автомобили - BRV 2009 VR7, което означава, че гарантира опазване на човешкия живот и при атаки с експлозивни устройства и мини.


От 2021 IAG провежда изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО и в България STANAG, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете.

bottom of page