window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Вторият вот на недоверие към властта ще се реши утре


Безпрецедентна ситуация по време на гласуване на вот на недоверие беше регистрирана в новата ни парламентарна история. Вторият вот срещу правителството на премиера Николай Денков се спъна в процедура по прегласуване, поискана от БСП, а след нея депутатите не събраха кворум. Така въпросът дали правителството остава, или си тръгва, увисна без краен изход - нито е приет, нито е отхвърлен.Знаково депутатите от ДПС и ГЕРБ-СДС излязоха от залата по време на вота на недоверие. Така от общо 127 гласували "за" бяха 66 народни представители, "против" - 61. Никой от двата отбора не събра необходимите 121 гласа за сваляне или спасяване на кабинета.


Вотът беше внесен с подписите на "БСП за България", "Възраждане" и "ИТН" заради лошо управление, според тях по отношение на отбраната и сигурността на страната.


Депутатът от БСП Георги Свиленски призова, ако наистина ГЕРБ и ДПС са против това "пропутинско" управление, да влязат в залата и да го покажат с гласуване. По негово искане председателят на парламента Росен Желязков даде 15 минути почивка преди прегласуване.


След нея от ГЕРБ и ДПС отново отсъстваха, а социалистите поискаха проверка на кворума, но при нея не се регистрираха. Така 64 регистрирани в залата не достигнаха за събиране на кворума и Росен Желязков даде втора почивка, след която отново ще провери дали в пленарната зала има достатъчно депутати, за да продължи заседанието. До искане на проверка на кворума се стигна, след като Свиленски настоя прегласуването на вота на недоверие да се проведе утре заради отсъствието на ГЕРБ и ДПС.


И след втората почивка кворумът не беше събран, тъй като се регистрираха само ПП-ДБ и независимият Радостин Василев, общо 63 депутати. ГЕРБ и ДПС не се завърнаха в пленарната зала, а цялата опозиция не се регистрира.


"Поради липса на кворум закривам заседанието", обяви Росен Желязков и удари звънеца.


Вчера дебатите по вота продължиха близо пет часа (всичко за дебатите вижте тук).


За да мине в пленарната зала, е достатъчно обикновено мнозинство. От ГЕРБ-СДС и ДПС още вчера заявиха, че ще застанат зад правителството и няма да подкрепят вота.


При това положение, гласовете на вносителите от БСП, "Възраждане" и ИТН са недостатъчни.


Преди да стигнат до гласуването на вота, депутатите решиха да енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия да се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа, а не от оператора. Това стана с промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна (всичко по темата вижте тук).


Изслушани бяха и министърът на енергетиката Румен Радев и премиерът Николай Денков относно ситуацията с неработещата от пролетта на 2022 г. ПАВЕЦ "Чаира".


Народното събрание обсъди и законопроект, предвиждащ отпадане на дерогацията за руски петрол в срок от три дни. Управляващата коалиция заедно с опозицията я запази, като отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС и ДПС (повече вижте тук). Именно след това гласуване дойде ред и на вота на недоверие, при който депутатите на Бойко Борисов и Делян Пеевски излязоха от залата.

bottom of page