window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page

ЧАТАЛ ПАЗАР - гр. София бул. Самоков 28

Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Вижте коя е най-красивата водеща


В следващите редове ще ви покажем коя е най-чаровната и стилна дама в родния ефир.

Филипа Огнянова бе отличена с награда "Мис тв чар".Водещата на централната емисия новини „По света и у нас“ по БНТ 1 е една от най-чаровните дами в телевизионния ефир. Преди дни тя бе отличена със специалната награда „Мис тв чар“ за своя професионализъм и екранно присъствие. Това се случи на церемонията „Мъж на годината“, организирана от Дарик радио. През март Филипа Огнянова се завърна като водеща в екипа на „По света и у нас“ заедно с Даниел Михайлов, след като в края на 2020 г. излезе в майчинство. Тя започва своя професионален път като репортер в БНТ, а след това е сценарист, редактор и водещ на предаването „Денят отблизо“. През 2013 г. става редактор, впоследствие и продуцент на новините на БНТ 2. От 2018 г. е водеща на „По света и у нас“, пише вестник Ретро.


- Г-жо Огнянова, получихте наградата „Мис телевизионен чар“. Как се чувствате с короната за най-красива тв водеща?


- Наградата ми бе връчена от Дарик радио. Много съм признателна и благодарна и за мен е удоволствие, че са избрали мен, въпреки че отсъствах от ефира повече от една година заради раждането на сина ми Филип. Както казах и на церемонията, приемам това отличие не само като оценка за външния вид, защото невинаги зависи от нас как изглеждаме. Оценявам по-скоро професионалната и интелектуалната стойност на тази награда као признание за журналистическата професия и работата в новините.


- Всяка вечер пред зрителите се появявате с усмивка и в перфектна визия. Какво ще кажете обаче на онези, които мислят, че излизате просто да съобщите новините? Каква е динамиката на деня ви до финалния момент пред камерата?


- Чувала съм доста хора да коментират как винаги са си представяли, че водещите се появяват в офиса си един час преди да излязат в ефир, и само изчитат новините, които са се случили през деня. Това не е така ни най-малко. Когато съм на работа, а и не само, постоянно се старая да съм информирана за случващото се у нас и по света. Това става с постоянно гледане на телевизия и следене на онлайн източниците на информация, които вече хората използват приоритетно. Разбира се, като водещ в обществената медия се старая да концентрирам вниманието си върху достоверни източници и проверени агенции, сайтове, медии, за да може информацията, която получаваме в нюзрума, да е максимално достоверна, обективна и всеобхватна. А иначе на пръв поглед професията на водещ изглежда много привлекателна, така е, излизаме гримирани, във форма, усмихнати, но трудът е през целия ден. Специфичното за централните новини е това, че в тях се дава картината на деня. Всичко, което се е случило до този час, трябва да бъде подредено по такъв начин и така представено на зрителите, че да задържи техния интерес, да провокира вниманието им. Това е основното предизвикателство в нашата работа – да не пропуснеш новина, въпреки че има ограничено ефирно време, и тя да е от обществено значение за аудиторията.


- Как минава един Ваш работен ден?


- Ставам много рано, дори да не съм на работа – обикновено в 6 ч. Не само защото така денят е по-дълъг и можеш да свършиш повече неща, а и защото е необходимо да си информиран какво се случва, какво предстои, как ще бъдат доразвити новините, фактите, събитията, които текат всеки час. Сега обстановката е особено динамична и заради войната в Украйна и там новините също се получават дори ежеминутно. При пристигането си в телевизията отварям сайтове и информационни агенции, преговаряме с екранния ми партньор Даниел Михайлов, с редакторите и продуцентите на какви събития са репортерите и започваме дискусията за подредбата на новините в емисията. Разбира се, преди да застанем пред камерата, на жените водещи ни правят грим, прическа.


- Как избирате тоалетите си за ефир?


- Всички тоалети за седмицата са ни приготвени от стилистите на телевизията. За визията не предявяваме претенции, защото екипът тук се справя много добре. Но основното, на което аз държа, е да се чувствам удобно в тоалетите, които ми предлагат да облека, и да не изглеждам неподобаващо.


- Има обаче доста примери за недобре облечени тв водещи.


- Това е странно, защото има основни правила – например не са подходящи бялото, райетата, големите бижута... Но тенденциите сякаш се променят или просто възгледите на някои стилисти стават по-модернистични.


- Бихте ли разказали за някоя по-инфарктна ситуация в нюзрума?


- Има доста такива, но веднага се сещам за една. Може би най-инфарктната ми се случи през 2018 г., когато Тръмп бомбардира Сирия. Телефонът ми звънна в 4:20 сутринта и директорът на новините ми каза, че ще правим извънредно студио. Директно от леглото се качих в едно такси, пристигнах в телевизията и направихме няколкочасово студио за тази международна ситуация.


- „По света и у нас“ е запазената марка на БНТ и най-авторитетната вечерна емисия в ефира, как се поддържа това ниво?


- Както казах, БНТ е обществена медия и смятам, че освен да информираме, образоваме и забавляваме, основната ни функция е да предоставяме на хората обективна и вярна информация. Затова мисля, че „По света и у нас“ се приема от аудиторията като най-надеждния източник на информация в ерата на фалшивите новини и водовъртежа от всевъзможни канали, които имаме днес. И смятам, че това се дължи не само на лицата на телевизията (дори може би най-малко на тях), а на целия екип в нюзрума – продуценти, редактори, репортери. И това е традиция и устойчивост, която спазваме ежедневно. Все пак новините на БНТ „По света и у нас“ са на над 60 години.


- Някои водещи вметват коментари, усмивки и въобще се „заиграват“ със зрителите, допустимо ли е това?


- Не бих си позволила да коментирам колеги и смятам, че не е етично. Считам, че всеки един от нас, водещите, трябва да има свое екранно присъствие и почерк в поведението. Но ние сме там, за да съобщим фактите, а не да ги квалифицираме или коментираме. Разбира се, трябва да се показва емоция, но тя е много минимална и премерена. Все пак новините са различни, има тъжни, весели, сериозни, културни, политически. Но е забранено да се коментират. Нашата роля е да съобщаваме фактите на аудиторията такива, каквито са и както са се случили.


- Визията все пак е едно от най-важните неща за тв водещата – суетна ли сте и как поддържате формата си?


- Суетна съм дотам, че да изглеждам спретнато, приемливо, стилно. Както казах, за ефирната ни визия се грижат стилистите, но предпочитаният от мен стил за ежедневието също е елегантният. Просто така се чувствам по-добре, дава ми увереност, спокойствие. Иначе се старая да тренирам, въпреки че с малко дете е трудно. 3-4 пъти в седмицата правя система от упражнения за цялостен тонус. Не ходя на фитнес.


- Почитателка ли сте на марковите дрехи и бижута?


- Всяка дама държи да изглежда добре, въпреки че не смятам, че за да изглеждаш добре, е задължително да носиш скъпи и маркови дрехи. Това е въпрос на вътрешно усещане за стил.


- Конкуренцията в тв ефира е жестока, особено при дамите – усещате ли стрелите на завистта и как се справяте с това?


- Не съм усетила завист до момента, тъй като смятам, че успешната реализация в професията се дължи приоритетно на това, което можеш, а не на това как изглеждаш. На това какви умения имаш и как се позиционираш в телевизионната среда. Но дори не смятам, че по принцип би трябвало да има такова чувство между колеги в телевизионния ефир. Всеки от нас се развива индивидуално и би следвало да продължи в тази посока, а не да изпитва подобни чувства към останалите. Това пречи и вреди, бих казала.


- Какво правите след емисия, как релаксирате?


- В пълна тишина. Когато се кача в колата, спирам радиото, не вдигам телефона. Необходими са ми няколко минути тишина до момента, в който се прибера вкъщи, където като всеки човек вечерям, ако детето все още е будно, се радвам да го видя и лягам, защото на другия ден се повтаря същото.


- На колко стана синът ви Филип?


- На година и три месеца.


- Как балансирате между майчинството и натоварения журналистически график?

- Не бих се справила без подкрепата на семейството ми. Изключително безусловно и отдадено ми помагат и разбират невъзможността да има плаващо присъствие от моя страна вкъщи, защото графикът на новините си е график и той се променя само в доста извънредни обстоятелства. Нямаше да успея да се върна след една година майчинство без помощта на близките ми.


- Малкият Филип има ли гледачка?


- Не, с роднините ми се справяме.


- Как прекарвате времето със съпруга си и сина си?


- Обичаме да пътуваме. Тъй като Филип е още мъничък, сега пътуваме на кратки разстояния, основно в България. Освен разнообразие за детето е разтоварване и за самите нас. Обичаме да посещаваме манастири и църкви около София, да се разхождаме в планината и в малки български градчета с традиционна кухня.


- Кой е най-ценният подарък, който ви е правил съпругът ви?


- В живота ми в момента най-големият подарък е моят син.


bottom of page