window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Вижте в кой град се отглеждат кокошки в апартамент


Любопитна новина от Франция. Все повече парижани взимат кокошки в апартаментите си и ги отглеждат по балкони и тераси.


Вече не е нужно изтънчените жители на столицата на модата да се разхождат до местния пазар за пресни яйца за сутрешния си омлет и отглеждането на собствени пресни яйца е изключително лесно.


Cocorico!! (така пеят френските петли...), все по-често се чува от балкони в затворени комплекси и луксозни сгради в Париж.


Така един от основните производители на кокошки-носачки успява да продаде над 20 000 пилета и кокошки за производство на яйца в цяла Франция през 2021 г., а откакто отваря свой магазин в Париж, продава над 30 000 носачки. „Мислехме, че ще достигнем до повече селски райони“, казва Станислас де Бомонт, основателят на компанията. „Но всъщност повечето от нашите клиенти са в и около Париж.“


Икономическият плюс е безспорен - скромна инвестиция за безплатни ежедневни яйца, и може да служи като мотиватор на хората в кризата.


Но за повечето хора основният фокус е органичната и екологична гледна точка, страхът от нездравословна храна. А модата в отглеждането на кокошки в градска среда във Франция идва от САЩ, където тенденцията започна, след като градските власти в Ню Йорк, Сиатъл, Чикаго и Лос Анджелис разрешиха отглеждането на кокошки в рамките на градовете.


Очаква се движението за отглеждане на кокошки в градски условия да придобие привърженици по цял свят. Отбелязва се, че на кокошката не е нужен петел, за да снася яйца, така че няма да будите съседите си в 3 ч. сутринта.


bottom of page