window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Варна отбеляза 145-ата годишнина от Освобождението си


С благодарствен молебен и полагане на венци бе отбелязана 145-ата годишнина от Освобождението на Варна.


Церемонията се проведе се в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ на ул. „27 юли“, там където през 1878 година варненци се събрат в двора на тогавашното училище и църквата "Св. Архангел Михаил" в очакване на освободителите.


В общоградското поклонение взеха участие почетен караул и представителният духов оркестър на Военноморските сили.


След минута мълчание празничен благодарствен молебен отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска света митрополия.


Венци и цветя в знак на признателност връчиха зам.-кметът на града Коста Базитов, областният управител Марио Смърков, нововстъпващия областен управител Андрияна Андреева, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, представители на Варненската и Великопреславска света митрополия, районни кметове, политици, ветерани от войната, а също и много граждани.


По случай празника от 20:30 часа ще се проведе концерт с участието на Симфоничния оркестър на Държавна опера - Варна и солисти с диригент Григор Паликаров. Програмата включва арии, дуети и ансамбли от композиторите Румен Бояджиев – син, Моцарт, Бизе, Верди, Карлос Гардел, Йохан Щраус и др.


Поради нестабилното време вместо на площад "Независимост", както беше предвидено, събитието ще се проведе на Основна сцена в Операта със същия начален час - 20.30. Входът е безплатен.


bottom of page