window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Български младежи прославиха Родината ни


Автор: Сидер Воленов


Българи отново прославиха страната ни и засенчиха възпитаници на най-престижните университети в цял свят. На Световното първенство по дебати, нашенци се съревноваваха с повече от 260 отбора, сред които и представителите на Харвард, Принстън, Станфорд, Кеймбридж и Оксфорд.


Николай Ангелов от София и Румен Маринов от Шумен достигнаха финала на Световното първенство по дебати в Мадрид тази година.

В индивидуалното класиране Румен се класира 2-ри най-добър говорител от над 520 такива, а Николай 6-ти.


Но победителите са малко тъжни. Причината е, че малцина в България знаят за постиженията им, а в същото време “всеки знае името и лицето на “Ергенът”.


Ето какво още пише Румен в личния си фейсбук профил:


"Благодаря много за подкрепата на всички! Дебати от световното и повече информация може да намерите тук – Madrid WUDC 2023.


Ще си излея душата набързо понеже въпреки всичките вълнения и радост последните няколко дни нещо днес ме накара да съм малко тъжен.


В последните няколко месеца с Румен Маринов достигнахме финала на Европейското по дебати, финалите на Оксфорд и Кеймбридж, а вчера и финала на Световното след като бяхме на първо място от всички отбори в света с най-много точки от 9 кръга дебати срещу отбори от Харвард, Принстън, Станфорд, Кеймбридж, Оксфорд и всяко друго голямо име, което може да се сетите в света.


През това време счупихме и индивидуални рекорди и се борихме с факта, че английският не ни е майчин език.

По принцип никога не сме правили това за лични облаги, пари, власт, популярност или политически дивиденти, финансирали сме се сами и т.н.


И въпреки това носихме българското знаме навсякъде. Американци, хървати, сърби, англичани и много други от десетки различни държави скандираха “Българи юнаци”

Днес обаче подочух как по време на дискусия в голяма телевизия са казали “никой не го интересуват дебати” и мисля че както след Европейското никой няма да отрази това. През това време имената ни са вече в статии от Азия, Европа и др.

Но всеки в България знае името и лицето на “Ергенът”, а шофьора в таксито ме пита с насмешка “К’ви дебати ебати?”.


Трудно е да развиваме каузи свързани с критично мислене, свобода на словото и образование ако дори не можем да зарадваме хората, които ни подкрепят за 5 минути вместо да гледаме поредната новина за пияни шофьори, 15ти избори и т.н.”


Екипът на www.neudobnitebg.com пожелава на нашите победители да бъдат все така успешни във всяко начинание и да имат все по-големи успехи занапред, смелост, въображение и красноречие.


bottom of page