window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Българи от Италия с почит към св. Иван Рилски


В българския културен институт в Рим ще се проведе кръгла маса на тема: "Свети Йоан Рилски - образец на вярата и учител на българите". Това ще се случи на 19 октомври, когато се прекланяме пред небесния покровител на България и българските лекари св. Иван Рилски.


Подготвените богослужебни и културни прояви на 18 и 19 октомври, с участието на преподаватели от Богословския факултет на СУ, ще запознаят българската културна общественост във Вечния град с живота и делото на Рилския светец.


"Колегията на Катедра "Практическо богословие" има готовност да направи доклади за участие в този форум, които в последствие могат да бъдат публикувани в отделно книжно тяло, посветено на живота и дейността на свети Йоан Рилски Чудотворец", съобщава директорът на института Жана Яковлева пред БТА.


Не за пръв път сънародниците ни във Вечния град ще се преклонят пред монаха-отшелник помогнал, с Божията помощ и горещите си молитви, на много болни да възвърнат здравето си както приживе, така и след смъртта си.


През 2021 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, Българската православна църковна община "Свети Седмочисленици" отбеляза паметта на Рилския светец в древния храм "Сан Паоло ала Регола" в Рим.bottom of page