window.registerServiceWorker='app-resource-proxy/v1/resource/c2d57527-65d5-44c2-9eba-2ed1386cdee4/firebase-messaging-sw.js';
top of page
Search
  • НЕУДОБНИТЕ

Българин разработи революционно откритие


Пловдивски зъболекар е на път да направи революция в денталната медицина. Разработена от него апаратура за дистанционни прегледи вече е факт с помощта на екип от инженери. Идеята на д-р Христо Грозев не е да автоматизира конкретни манипулации, а да конструира уникален робот, с който могат да се извършват различни процедури, съобщи БНТ.


Изобретението на д-р Грозев решава проблема на пациенти, чиито зъболекар е извън града. Болният трябва да застане пред апаратурата, а специалистът може дистанционно да извърши преглед чрез камерата на робота, която той управлява.


"Ако се сложи глава, която има микроскоп, тя може да прави един много фин детайлен преглед на кожа, очи, уши, лице, нос, за всяка манипулация трябва определен вид глава. В момента машината е със спринцовка, която извършва инжекции", каза д-р Христо Грозев, лекар по дентална медица.


Реализацията на робота и софтуера за него отнема три години на зъболекаря и екипа му. Според тях изобретнието е стъпка напред в телемедицината.


"Единственото условие е да има интернет. Докторът може от всяка една точка на света, стига и той да има интернет да направи манипулация или преглед. Това е революционното", обясни инж. Димитър Димитров от екипа.


Един от проблемите пред дистанционните прегледи се очаква да бъде идентификацията - и на лекаря, и на пациента. У нас засега не е позволена употребата на такава техника.


"Хората са скептични, но в крайна сметка бъдещето ще ни го наложи просто и колкото не си заравяме главата, а възприемем това бъдеще като реалност, толкова смятам, че ще ни бъде от полза защото бъдещето чука на вратата", посочи д-р Христо Грозев.


Той ще патентова апарата, но на този етап няма намерение да го пуска в производство, въпреки че има запитвания от инвеститори.bottom of page